Stil de viata
Cum ingrijesti orhideea
Orhideea este una dintre florile asociate cu inalta clasa. Nu e greu de crescut, insa trebuie sa tii cont de anumite sfaturi. Vezi cum ingrijesti orhideea.
Inainte de toate, orhideea are nevoie de anumite conditii pentru a inflori. Se poate usca foarte usor daca nu i se acorda atentie. In special toamna si iarna, aceasta planta are nevoie de ingrijire.
Inainte de a afla varianta clasica a ingrijirii unei orhidei, va vindem un pont aflat de la florarese: pentru ca floarea sa creasca si sa infloreasca mai repede, puneti o pastila de anticonceptionale intr-un litru de apa si uda floarea treptat cu apa cu conceptionale. In doua saptamani de la udare, orhideea va inflori frumos. Atentie, acesta este echivalentul unui tratament hormonal la oameni, astfel incat este indicat sa nu abuzezi de aceasta metoda.
Ce sa faci la inceput de primavara ca sa ai o orhidee frumoasa:
Tine cont de faptul ca orhideele de apartament tind sa infloreasca la inceputul primaverii, asa ca trebuie sa le acorzi o atentie speciala. Dupa ce florile s-au scuturat, taiati tija cu flori de la baza si alte eventuale frunze sau radacini uscate. In felul acesta controlati o eventuala infectie sau mucegaiuri, ce pot dauna orhideelor.
Primavara este momentul ideal pentru replantare.
Orhideele plantate in scoarta ar trebui replantate la un interval de 18 – 24 de luni. Alegeti dimensiunea ghiveciului in functie de dimensiunea radacinilor. De regula, orhideele prefera ghivecele mici. Daca puneti un ghiveci prea mare atunci planta isi va consuma toata energia pentru a crea noi radacini pentru a ajunge sa umple noul ghiveci si nu va mai inflori o perioada lunga de timp. Asadar, nu folositi ghivece prea mari.
Multe orhidee au radacini care ies din ghiveci si atarna in aer. Nu taiati aceste radacini si nu considerati ca reprezinta un semn ca ar trebui marit ghiveciul. Este doar modul natural de crestere al plantei.
Nu trebuie sa taiati orhideele precum o tufa. Daca taiati o parte dintr-o frunza, planta va muri.
Informatii relevante despre orhidee
Orhideea este o planta monocotiledonata si este printre putinele plante capabile sa absoarba apa din mediul in care se afla, fapt pentru care poate supravietui foarte mult. Ce e interesant la aceasta floare este ca radacinile ei nu se gasesc in totalitate in pamant, ci cresc si in afara.
Cum ingrijesti orhideea de casa, pas cu pas
1. Nu o pune intr-un colt neinsemnat al apartamentului si ai mare grija la schimbarile bruste de temperatura pentru ca este foarte sensibila. Incearca sa pastrezi aceeasi temperatura mereu in incaperea in care ai pus planta.
Top 4 plante de apartament care te ajuta sa dormi mai bine
Adio, GANDURI NEGRE! Bea aceste ceaiuri din plante ca sa iti linistesti sufletul!
2. Orhideea are nevoie mereu de lumina, insa nu trebuie sa exagerezi expunand-o la razele solare. Daca nu ii place locul in care ai pus-o, orhideea va da semne imediat: nu va inflori, iar frunzele vor capata o culoare galbuie si vor cadea de pe tija tulpinii.
3. Trebuie sa pui floarea aproape de o fereastra catre sud, unde sa fie lumina mereu.
4. Atentie! Nu pune orhideea langa calorifer sau alte sursa de caldura. Este periculos pentru viata ei.
5. Nu uda orhideea cu prea multa apa deodata. Ud-o des cu mai putina apa, pentru ca daca o inunzi, s-ar putea ca radacinile sa putrezeasca in cateva ore.
6. De unde stii, insa, cata apa e suficienta pentru orhideea ta? Foloseste un pahar de 250 ml si apoi pune atinge pamantul pentru a vedea daca este umed. Daca e suficient de umezit, nu mai adauga apa in plus.
7. Pentru a umidifica aerul in care sta planta ta, poti folosi un pulverizator cu apa. Una dintre cele mai bune solutii este folosirea apei de ploaie, asa ca evita apa de la robinet deoarece contine clor si ii dauneaza.
8. Curata frunzele cat mai des posibil pentru a evita depunerea parazitilor.
9. Daca vezi ca apar pete pe petale si frunze, inseamna ca orhideea nu are suficienta lumina, deci tremura de frig.
10. Un sfat si mai important: Pune orhideea intr-un ghiveci transparent pentru ca frunzele si radacinele sa poata face fotosinteza.
STEGARU MARIANA
2016-06-05T20:22:52+03:00 at 2016-06-05T20:22:52+03:00
DATI-MI VA ROGUN SFAT DESPRE AZALEE,E CE CD FLORILE DE CATE ORIINFLORESC UNDE SE PASTREAZA?
maria
2016-09-13T22:58:59+03:00 at 2016-09-13T22:58:59+03:00
orhidea mea face muguri de flori dar se ofilesc inaibte sa infloreasca si cad de ce oare stie cineva ?
Adrian Vrauko
2016-09-13T23:02:27+03:00 at 2016-09-13T23:02:27+03:00
Buna Maria,
Asa am patit si eu, incearca sa faci in asa fel incat mereu sa aiba apa.
maria
2016-09-14T05:58:24+03:00 at 2016-09-14T05:58:24+03:00
E curent unde o țineți, schimbați locul.
csilla
2016-10-09T16:50:05+03:00 at 2016-10-09T16:50:05+03:00
Am o orhidee care a înflorit 6luni . Acuma mi sa uscat tija.Ce ar trebui sa fac. Sa tai tija uscata sau sa o las.
PIHUREAC MIHAELA
2016-10-09T21:37:21+03:00 at 2016-10-09T21:37:21+03:00
Nu vreau sa contrazic articolul, dar daca nu se supara cel care a scris aceste randuri, am si eu niste pareri in urma experientei pe care am capatat-o cu orhideele mele. Una din ele ar fi ca eu nu le-am replantat niciodata si am unele orhidee de vreo 4 ani. Apoi toate orhideele sunt plantate in vase transparente dar fiecare e pusa intrun vas de decor care practic nu permite lumina sa patrunda. Mai apoi eu le ud odata pe saptamana iar apa e intre cele doua vase aproximativ pana la jumatatea plantei vara iar in celelalte anotimpuri un pic mai putin (dar tot am grija sa fie apa in permanenta mai ales iarna pentru ca stau pe pervaz deasupra caloriferelor). Cat despre taiat o fac in moduri diferite de la planta la planta. Daca tulpina incepe sa se usuce tai imediat sub uscatura intre noduri si am observat in timp ca tulpina inceteaza sa se usuce si candva dintrun nod va porni o noua crenguta cu flori. La unele tulpina nu se usuca deloc si le pastrez din acelasi motiv pt ca au incoltit alte ramuri din noduri. Imi cer inca o data scuze dar am simtit nevoia sa impartasesc si cu ceilalti ceea ce eu am descoperit la orhideele mele si am vreo 15 pana acum si continui sa-mi cumpar pentru ca le iubesc foarte mult. Uitasem sa spun ca le vorbesc si le alint in special cand le sterg sau le ud.
Cris
2016-12-12T20:49:01+02:00 at 2016-12-12T20:49:01+02:00
Cateva sfaturi sunt chiar proaste. Orhideele nu se uda des, fiindca nu le place. Se uda la minim 5 zile, niciodata intre frunze, ci langa, sa nu putrezeasca acel colet de unde pleaca frunzele, tijele uscate se taie , se expun numai la lumina filtrata, niciodata in bataia directa a soarelui, nu se foloseste pamant, ci substrat special de orhidee (scoarta uscata). Iar sfatul 9 e stupid: daca n-are suficienta lumina, tremura de frig??!!! Ce prostie e asta?
Eu am orhidee de 4-5 ani in acelasi ghiveci in care le-am cumparat, infloresc intruna si fac mereu ramuri noi. Le pun ingrasamant special chiar si iarna, o data pe luna. Le tin pe pervaz la geam, dar nu cu expunere sudica, merge si caloriferul sub ele, dar numai putin, si sunt superbe. Nu le ud niciodata mai des decat la 6 zile, am grija sa aiba apa in ghiveciul de sub ele (au 2 ghivece, al lor si altul transparent tip glastra) de maxim 1 deget peste ghiveciul original.