Dieta si Sport
Cum mănânci mai puțin. Trucurile folositoare, dovedite științific
Nu mai este niciun secret faptul că nu doar calitatea mâncării ne îngrașă, ci și cantitatea. Un studiu realizat în Journal of Nutrition a constatat că, în ultimii 30 de ani, creșterea obezității a fost proporțională cu mărimea porției alimentelor.
Dacă în anii ’50 porțiile de la restaurant sau de la fast-food erau mici și potrivite pentru fiecare organism uman, acum porțiile s-au dublat sau chiar s-au triplat.
Controlul cantității de mâncare consumată poate fi o adevărată provocare, însă există câteva trucuri prin care îți poți păcăli creierul că ai mâncat suficient.
Citește și: Semnele care îți arată că ai lipsă acută de acid folic în organism
Cea mai bună modalitate de a controla dimensiunile porțiunilor este să-ți înșeli corpul să se simtă plin, iar creierul va ști să transmită faptul că e plin corpul.
Citește și: Testele de sănătate pe care le poți face acasă. Cum afli că ai un început de demență sau osteoporoză
În primul rând, cea mai la îndemână metodă este să mănânci pe o farfurie mai mică. Este atât de ușot, iar tu vei vedea că este pe farfuria mai mică mai multă mâncare. Acest truc este cunoscut drept iluzia Delboeuf, o iluzie în care un obiect va părea a fi o dimensiune diferită în comparație cu alt obiect, așa că, deoarece farfuria este mai mică, mâncarea pare mai multă.
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că cei care mănâncă pe o farfurie mai mică se simt mai mulțumite și mai sătule decât cei care mănâncă dintr-o farfurie mai mare.
De ce trebuie să folosești farfurii colorate
Folosește farfurii colorate, în contrast cu ce culoare are mâncarea. Un studiu realizat de Dr. Brian Wansink și Dr. Koert Van Ittersum a constatat că și culoarea farfuriei poate influența, de asemenea, cât de mult mănânci.
Cei care au servit mâncarea într-o farfurie care e asemănătoare cu alimentele au mâncat cu 30% mai mult decât cei care au făcut contrast între farfurie și mâncare. Așa că alege farfurii colorate când mănânci mâncare deschisă la culoare și farfurii albe când ai alimente foarte colorate. Vei observa imediat diferența, iar creierul tău va fi păcălit și nu va mai secreta în exces hormonul grelină, numit și hormonul foamei.