Stiri
Cum prepari o shaorma sanatoasa la tine acasa
Poate fi shaorma sanatoasa? Da, daca eviti anumite ingrediente si o prepari la fel cum scrie mai jos.
Cand simti ca ti-e o foame de lup sau iesi din discoteca la 5 dimineata si vrei sa iti stavilesti poftele, shaorma este solutia.
Cele din comert nu sunt neaparat cele mai sanatoase deoarece folosesc maioneza si alte ingrediente periculoase pentru sanatate. Vezi cum iti prepari lipie si ce trebuie sa introduci in ea ca sa ai parte de o shaorma sanatoasa, veritabila!
Cum prepari lipia
Ai nevoie de: o jumatate de cana de faina in grau integral, un sfert de lingurita de sare, o treime de cana de apa si putin ulei. Dupa cum observi, la prepararea lipiei nu iti trebuie drojdie.
Pasii urmatori: amesteca faina, sarea si apa si framanta-le. Trebuie sa iti iasa un aluat moale, dar ferm. Lasa-l la o parte minim 10 minute.
CEA MAI BUNA zacusca! Incearca aceasta RETETA DELICIOASA
Cum se prepară corect celebra rețetă de VARZĂ A LA CLUJ
Inainte de prelucrarea aluatului, mai framanta-l pret de cateva minutele. Apoi, imparte aluatul in 6 bile. Ia una dintre bilele de aluat si trece-o prin faina. Intinde-o sub forma de disc: trebuie sa iti iasa o fasie subtire de 1-2 milimetri.
Ia o pensula precum cele pe care le folosesti la prajituri si inmoaie usor lipia in ulei. Unge jumatate din suprafata discului de aluat. Pliaza apoi cele doua parti pana obtii un semicerc. Unge semicercul din nou cu putin ulei, pe jumatate. Pliaza iar: Trebuie sa iti rezulte un triunghi cu baza usor rotunjita. Trebuie sa faci la fel si cu celelalte bile de aluat.
Pune aluatul in tigaia de fonta bine incalzita si las-o acolo pana la un minut, cand incepe sa se umfle si sa se schimbe la culoare. Inoarce-o apoi si las-o pe partea cealalta maxim 50 de secunde. Timpul de coacere in tigaie variaza in functie de cat de groasa vrei sa fie lipia.
Ingrediente pentru lipie
Acum ca stii cum se face lipia, iata cu ce o poti garnisi:
– piept de pui sau carne de vita, dupa gust (sunt printre cele mai sanatoase carnuri pe care le poti consuma);
– sos de usturoi cu iaurt natural degresat;
– salata verde, rosii, ardei iuti;
– cartofi copti maruntiti sau cartofi prajiti facuti in putin ulei;
– ceapa, marar, sare si piper dupa gust