Sanatate
Cum puteti sa va asigurati sanatatea mintala. SFATURI DE LA MEDIC
Principalele cauze ale unei sanatati mintale subrede sunt, potrivit specialistilor romani, monotonia, dependenta de droguri si alcool si lipsa unor activitati de voluntariat.
Medicul Elena Preda de la Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos” din Capitala a sustinut o conferinta pe tema „Coexistand cu schizofrenia” punand in dezbatere motivele oentru care sanatatea mintala a romanilor este una dezechilibrata. Medicul indeamna la diferite actiuni pentru a fi sanatosi din punct de vedere psihic si a evita depresiile, starile de anxietate corelate de multe ori cu starild e schizofrenie.
PSIHIATRUL FLORIN TUDOSE A MURIT
Medicul indeamna la evitarea alcoolului si a altor droguri, ruperea monotoniei, inconjurarea de persoane si energii pozitive, stabilirea unor obiective realiste de care suntem siguri ca avem nevoie si pot fi atinse prin munca, actiuni de voluntariat, mancat sanatos si activitate sportiva.
Medicul sustine ca o persoana din cinci este predispusa la o boala psihiatrica, in clipa de fata depresia fiind pe locul 3 in lume pe lista bolilor care ne vin de hac in mod constant. „Valorizati-va inseamna, de fapt, a-ti face timp pentru hobby-uri, proiecte preferate sau pentru a citi. Faceti cuvinte incrucisate zilnic, lucrati in gradina, luati lectii de dans, invatati o limba straina sau cantati la un instrument”, ne sfatuieste doctorul Elena Preda.
Un rol important pentru evitarea depresiei il are mancarea pe care o consumam. S-a demonstrat stiintific ca aditivii alimentari ne predispun la probleme psihice. Este nevoie sa consumam alimente nutritive si sa renuntam la excesul de alcool, tigari sau cafea. De asemenea, exercitiile fizice sunt foarte bune pentru oricine, intrucat ajuta la reducerea anxietatii si a stresului, fiind recomandate mai ales pentru persoanele depresive.
Spitalul de Psihiatrie Titan a beneficiat de sprijinul regretatului medic psihiatru Florin Tudose, mai spune medicul Preda: „Aceasta unitate medicala s-a infiintat in anii ’80 de prof. Constantin Gorgos impreuna cu prof. Florin Tudose ca unitate de sanatate mintală, prima din Romania. La vremea aceea o echipa de artisti plastici au ales sa coloreze peretii cladirii in culori vii, armonizate, iar in sectia de psihiatrie sa monteze o icoana la fel de viu colorata, stiind cat de mare este impactul pozitiv al acestui joc de culori asupra bolnavilor. Profesorul Tudose a sustinut infiintarea stationarului de zi din spitalul de psihiatrie si chiar a lucrat cativa ani in acesta”, inchide dr. Preda.