Connect with us

Revistateo.ro

Cum sa faci HAIOSE, deserul favorit din Ardeal

Stiri

Cum sa faci HAIOSE, deserul favorit din Ardeal

Haiose – un desert din Ardeal, extrem de apreciat, cu aluat ca de foietaj si umplutura de gem. Voi ati mancat vreodata? Le preparati dupa reteta aceasta?

Acest desert se poate prepara si cu aluat pentru foietaj din comert, insa cei care au mancat haiose macar o data in viata, spun ca nici nu se compara cu aluatul facut, dupa reteta originala, cu untura.

Asadar, de ce ai nevoie ca sa prepari haiose ca in Ardeal:

– 700 de grame de faina
– 3 galbenusuri de ou
– 3 linguri de otet
– 200 ml de apa minerala
– 500 grame de osanza (untura de porc netopita)
– un praf de sare
– 250 – 300 grame magiun de prune

Cum pregatesti haiosele: da osanza prin masina de tocat carne, amestec-o cu 200 de grame de faina si pune-o deoparte. Amesteca restul de faina cu celelalte ingrediente pana obtii un aluat nici prea moale nici prea tare. Dupa caz, poti sa mai pui putina apa minerala sau putin faina, pana cand ajungi la o consistenta asemanatoare cu cea a aluatului pentru gogosi.

Citeste si: Gogoși pufoase: Cum se pune corect drojdia la dospit

Pregateste si chec pufos ca in aceasta reteta!

Intinde bine aluatul pe o planseta. Unge-l cu o treime din amestecul de osanza si faina. Impacheteaza aluatul in doua de doua ori – intai din stanga spre dreapta, apoi din dreapta spre stanga. Lasa-l timp de 20 de minute in frigider si intinde-l iar pe planseta, apoi unge-l cu jumatate din compozitia de osanza si faina. Impacheteaza din nou aluatul de doua ori si pune-l la frigider pentru alte 20 de minute. Repeta operatiunea uns-impaturit pentru ultima oara, mai lasa 20 de minute la frigider, apoi poti intinde aluatul (cam 3-4 milimetri grosime) pentru operatiunea finala. Taie patrate de aluat pe care vei pune magiun de prune. Lipeste colturile opuse si preseaza-le putin. Apoi tine la cuptor la aproximativ 200 de grade, pentru 10 minute, pana cand se umfla aluatul si se rumenesc frumos haiosele.

Pofta buna!

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top