Connect with us

Revistateo.ro

Cum să identifici produsele fara grasimi trans la raft

Dieta si Sport

Cum să identifici produsele fara grasimi trans la raft

În ultima vreme, s-a discutat mult pe marginea noii directive FDA (Administraţia Americană Pentru Alimente şi Medicamente), care a impus industriei alimentare din SUA un termen de 3 ani pentru a elimina grăsimile trans artificiale din produse.

Care este insa situatia in Europa? Cum facem diferenta intre produsele care contin grasimi trans si cele care nu contin astfel de grasimi?

Corina Zugravu, Medic Primar în Nutriţie şi Igiena Alimentaţiei, spune: „Ȋn Europa, grăsimile trans artificiale (cele care provin din grăsimile parţial hidrogenate) au fost eliminate voluntar de către cei mai mulţi dintre producători. Reformularea cea mai radicală s-a realizat acum mai mult de 15 ani pentru produsele din categoria margarine, când au apărut margarinele de generaţie nouă, de exemplu. Pentru acestea s-a recurs la folosirea unei mici cantităţi de grăsimi vegetale tropicale (de palmier, de cocos) – grăsimi cu o consistenţă solidă în mod natural, eliminându-se astfel total grăsimile parţial hidrogenate.”

Cum putem fi siguri ca produsele pe care le cumparam nu contin grasimi trans?

Legislatia actuala nu mai permite etichetarea grasimilor trans pe eticheta daca acestea exista in produs. In schimb, este obligatorie mentionarea tipului de grasimi pe care il contine un produs alimentar, mai ales daca este vorba de grasimi hidrogenate sau partial hidrogenate.
Trebuie sa stim ca prezenta in lista de ingrediente a sintagmei “grasimi partial hidrogenate” inseamna de fapt prezenta grasimilor trans artificiale in respectivul aliment.

Cum identifici margarina de generaţie nouă la raft?
În comerţ se găsesc mai multe tipuri de margarină care au un conţinut diferit de ingrediente. Poţi identifica uşor margarinele de generaţie nouă (margarinele tartinabile, de calitate) prin citirea cu atenţie a etichetei. În lista de ingrediente nu trebuie să apară grăsimile parţial hidrogenate. În plus, grăsimile esenţiale Omega 3 şi 6 sunt, de obicei, menţionate pe etichetă, cantitatea acestora fiind de asemenea indicata.
Despre margarina de generaţie nouă

Margarina de generaţie nouă sau margarina tartinabilă de calitate este recomandată de instituţii internaţionale şi naţionale de nutriţie şi sănătate ca parte a unei alimentaţii echilibrate. Ea este un amestec de uleiuri vegetale naturale, cu puţină grăsime vegetală şi cu apă. Fiindcă în reţete diferite se folosesc uleiuri diferite (de la uleiul de floarea soarelui, la cel de rapiţă, de măsline sau in) şi margarina poate avea un conţinut diferit de grăsimi esenţiale – Omega 3 şi Omega 6. De preferat ar fi să alegem margarina bogată în Omega 3, pentru că aceasta este grăsimea esenţială care lipseşte cel mai adesea din meniul nostru. Omega 3 şi Omega 6 sunt grăsimile care nu pot fi produse de organism, dar sunt necesare pentru a funcţiona normal: sunt implicate în dezvoltarea corectă a organismului, în menţinerea colesterolului în limite normale şi, implicit, în păstrarea sănătății inimii.
Este foarte important să ştim cum să identificăm o margarină tartinabilă de calitate (margarină de generaţie nouă). De aceea, este indicat să se citească cu deosebită atenţie eticheta produsului înainte de achiziţonare.

Sursa foto: homeheaven.com.au

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Dieta si Sport

To Top