Sanatate
Cum să te laşi de fumat în zece paşi
Cum să te laşi de fumat în zece paşi.
1. DE CE te laşi de fumat? – Ăsta trebuie să fie primul lucru la care să te gândeşti. Argumentul că acest obicei este nociv nu va funcţiona, semn că faci asta deja de ceva vreme. Trebuie să ai un motiv bine întemeiat. Fie că ai un nou membru în familie, sau nu vrei să-ţi contaminezi şi partenerul de viaţă din cauza tutunului, ori decesul unei persoane apropiate din această cauză, motivarea trebuie să fie una personală, căci doar aşa vei crede cu tărie în ea.
2. Nu renunţa dintr-o dată! – Te-ai hotărât brusc să renunţi la fumat? Foarte bine, doar că trebuie să o iei treptat, mai ales dacă fumezi destul de mult. Întrucât nicotina crează dependenţă, creierul îţi va cere constant să-l aprovizionezi cu această substanţă. Fă-ţi aşadar o schemă cu o perioadă în care să laşi treptat ţigările deoparte, pentru a nu exista riscul de a recidiva.
3. Înlocuitori de nicotină – Pentru început, poţi încerca diferiţi plasturi ori gumă de mestecat ce conţin nicotină, pentru ca tranziţia de la fumător la nefumător să nu-ţi dea prea mari bătăi de cap. Asta trebuie făcută doar după ce consulţi un medic, pentru că rişti să înlocuieşti un viciu cu altul.
4. Spune-le celor dragi de intenţia ta – Odată spusă cu voce tare, nu prea mai poţi da înapoi, iar cei de lângă tine vor avea grijă să te susţină. În plus, fumătorii din jurul tău vor avea grijă să nu te mai invite la o ţigară data viitoare.
5. Momente de relaxare – Se ştie că o persoană care se lasă de fumat devine mai stresată şi mai agitată. Drept urmare, fă în aşa fel încât să ai parte de activităţi relaxante. Un curs de yoga ori o şedinţă de masaj de relaxare te vor ajuta să te destinzi şi să nu te mai gândeşti în permanenţă la ţigări.
CITEŞTE ŞI: TESTUL CARE ÎŢI ARATĂ CUM SĂ TE LAŞI DE FUMAT!
6. Evită băuturile care „merg cu o ţigară” – Ne referim aici la alcool, cafea ori alte băuturi pe care de obicei le consumai cu o ţigară, două, trei… Încearcă dimineaţa la cafea să ai mâinile ocupate, astfel încât să uiţi de ţigara nocivă.
7. Curăţenie generală – Pe lângă faptul că asta te va ţine ocupat, vei scăpa astfel şi de mirosul de tutun din casă, din haine dar şi de scrumierele tentante. Poţi încerca să foloseşti lumânări sau beţişoare parfumante, care te vor ajuta să te relaxezi fără a-ţi mai aprinde o ţigară.
8. Nu renunţa din prima – Chiar dacă e posibil să cazi din nou în păcat, nu te demoraliza. Doar prin perseverenţă vei reuşi să scapi de acest viciu.
9. Fă cât mai multă mişcare – Cea mai bună variantă prin care îţi poţi consuma energia redobândită este să te apuci de sport. Fie că mergi la sală, ori practici un alt sport care îţi face plăcere, mişcarea este o alternativă mult mai sănătoasă decât ieşirile în oraş, unde tentaţia de a fuma este foarte mare.
10. Mănâncă fructe şi legume – în momentul în care renunţi la fumat, corpul tău va cere „despăgubiri”. Ai grijă aşadar să nu te trezeşti cu kilograme în plus din cauza ronţăitului continuu. Încearcă să ai la tine câteva fructe, ori legume, pe care le poţi savura de fiecare dată când ţi-e foame.
Vipercig
2015-02-05T12:12:59+02:00 at 2015-02-05T12:12:59+02:00
Foarte bine scris la primul punct…. este foarte important sa iti stabilesti de la inceput de ce trebuie sa renunti la fumat si sa iti propui acest lucru.