Connect with us

Revistateo.ro

Cum se curăță și se păstrează icoanele

Credinta

Cum se curăță și se păstrează icoanele

Vrei să știi cum se curăță și se păstrează icoanele? Cele pictate pe lemn au nevoie de mai multă atenție. Asta pentru a fi păstrate cât mai mult timp și pentru a putea fi trasnmise în condiții bune și generațiilor următoare. Icoanele sunt obiecte pe care oamenii vor să le păstreze cât mai mult timp având în vedere importanța lor. Tocmai de aceea este bine să cunoști metodele prin care pot fi curățate și păstrate aceste obiecte de o importanță spirituală deosebită.

Cum se curăță și se păstrează icoanele. Sfaturi utile

Icoanele pictate pe lemn trebuie să fie ținute departe de razele soarelui. Altfel, vopseaua se va usca, iar culorile își vor pierde din intensitate. Din cauza soarelui și a luminii puternice, pe suprafața icoanei pot apărea crăpături fine, ceea ce însemană că în timp, acea icoană se va distruge.

Și locurile umede și prea călduroase trebuie să fie evitate. Pune icoana acolo unde vara se menține o temperatură mai ridicată, iar iarna nu este aproape de o sursă de căldură.

Există obieceiul ca icoanele să fie sărutate. Cu toate acestea, este bine să eviți să faci asta. Rujul și grăsimile de pe icoane se șterg mai greu.

Cum se șterg icoanele? Ei bine, poți folosi un pămătuf din pene fine, sau o cârpă din microfibre. Trebuie să fie o cârpă foarte fină. Pentru a șterge rama din lemn a icoanei se va folosi o lavetă înmuiată în lapte dulce. Se va face asta până când rama își va recăpăta culoarea inițială și strălucirea.

CITEȘTE ȘI: Icoana cu Maica Domnului care plânge de 21 de ani

CITEȘTE ȘI: Cum trebuie să te rogi la icoana Maicii Domnului și la icoana Mântuitorului

Dacă pictura s-a înnegrit din cauza prafului, aceasta se va șterge cu felii de cartofi, tăiate. Aceste felii de cartof, proapăt tăiate, se vor folsi pentru a șterge pictura până când aceasta își va recăpăta strălucirea.

Nu se folosește oțetul pentru a șterge icoanele. Nu se folosesc nici detergenți sau solvenți. Dacă icoana este foarte veche și și-a pierdut strălucirea, pentru a o readuce cât de cât la culoarea și strălucirea de la început, cel mai indicat este să ceri ajutorul unui specialist ce te poate ajuta în acest sens.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top