Retete
Cum se pregateste cea mai buna varza murata, in cativa pasi simpli
Varza murata este unul dintre alimentele nelipsite de peste an in bucataria romaneasca, iar gospodinele o prepara in fiecare an, mai ales pentru a face sarmale.
In traditia populara, varza se pune la murat intre Sfantul Dumitru si Sfantul Andrei, iar modul de a o pregati este diferit, de la zona la zona.
In cazul in care vrei sa ai de Craciun sarmale pregatite cu varza murata de tine, atunci ar fi bine sa o pregatesti la Sfantul Dumitru, iar daca vrei sa tina si pana la Postul Pastelui, atunci o poti pune de Sfantul Andrei.
Pentru a avea cea mai buna varza murata, trebuie sa ai grija ce alegi de la piata. In primul rand, aceasta trebuie sa fie coapta bine si indesata, sa aiba foile albe si subtiri, pentru a face usor sarmalele.
Saramura este la fel de importanta pentru a face cea mai buna varza murata. Ei bine, masurarea cantitatilor se face pe cantar, caci daca nu le respecti, atunci varza se inmoaie si devine mult prea sarata.
Toate gospodinele gresesc daca pun VARZA MURATA asa!
Foloseste la fiecare 10 litri de apa 500 de grame de sare grunjoasa, pe care o poti cumpara din orice magazin. Ai grija sa scrie pe punga ca este pentru muraturi si ca nu contine iod.
Curata bine butoiul in care vei pune varza si asaza apoi pe fundul lui cateva bucati de lemn. Peste acestea se adauga crengi de cimbru, piper boabe si marar uscat.
Dupa acest moment, curata si taie morcovi, radacina de telina si radacini de hrean. Acestea din urma ajuta varza sa ramana tare pe parcursul iernii. Pune-le printre bucatile de varza pentru a tine mai mult.
In unele zone ale tarii, se asaza si stiuleti de porumb pe fundul butoiului ori sfecla rosie, iar atunci varza va capata o nuanta de roz.
Taie-i fiecarei capatani de varza cotorul, scobeste-o usor si asaz-o in butoi cu cotorul in sus. Intre ele, adauga condimente si poti pune putina sare si in cotor. Apasa bien, pentru a intra o cantitate mai mare de varza, apoi preseaza cu cateva pietre de rau si acopera butoiul cu un prosop, timp de doua zile.
In acest timp, prepara saramura cu atentie, pentru ca toata sarea sa se dizolve bine, iar apoi toarn-o peste varza. Pune un gratar de lemne peste ea, apoi pune capacul.
Primele zile dupa ce ai pus varza la murat sunt cele mai importante, caci trebuie sa ai grija sa iei spuma care se formeaza cu o spumiera, apoi sa folosesti un furtun cu care sa sufli in butoi.
Repeta in fiecare zi acest proces, iar dupa cateva zile, zeama ar trebui sa inceapa sa se acreasca.