Connect with us

Revistateo.ro

Cum se pun muraturile

Muraturi

Cum se pun muraturile

E vremea muraturilor! Camara capata o atentie speciala in aceasta perioada. Gospodinele adevarate fac iarna car si vara sanie. Toamna e cel mai bun moment pentru a pune muraturi, iar ceea ce conteaza cel mai mult nu este aspectul acestora cat gustul.

Exista o serie de trucuri si de retete de muraturi, in functie de gospodina pe care o intrebi ori de regiunea tarii. Cea mai buna perioada pentru a te apuca de muraturi este sfarsitul lui septembrie pana in primele zile din octombrie.

Muraturi cu sare grunjoasa romaneasca

Cum se pun muraturile

Cum se pun muraturile

In primul rand, muraturile se tin in borcane, si nu in sticle sau butoaie de plastic. Inainte de a pregati legumele pe care vrei sa le pui la murat, trebuie sa fierbi o saramura din apa rece si sare grunjoasa. Ai nevoie de o lingura de sare rasa la un litru de apa rece. Dupa al treilea clocot, lasa saramura la racit timp de 10-15 minute. Abia apoi tornin saramura in legumele sau fructele asezate in vase. Sarea grunjoasa romaneasca, chiar daca e mai scumpa, e cea mai buna in prepararea muraturilor.

Mararul verde pastreaza nutrientii din legume

Cum se pun muraturile

Cum se pun muraturile

Una din intrebarile pe care le pun gospodinele cand se apuca de muraturi este cum se pastreaza nutrientii legumelor, iar majoritatea cred ca anumiti conservanti sau cat mai multa sare ajuta cel mai bine. E adevarat ca sarea pastreaza o parte din nutrienti, insa mararul verde este cel care face cu adevarat minuni. Pune o legatura de marar in borcanul cu gogonele sau castraveti pentru a da o aroma speciala legumelor. Atentie! Mararul se pune pe fundul borcanului, dupa ce ai adaugat saramura.

Capacul borcanului, vesnica problema

Dupa ce ai pus muraturile in borcane, acopera-le cu celofan si cu apoi cu un capac. Pune borcanele la fermentat timp de 2-3 saptamani in camara sau pe balcon (daca temperatura de afara iti permite asta). Nu deschide borcanul ca sa vezi cum sunt muraturile. Odata ce l-ai deschis, legumele vor intra in contact cu bacteriile din atmosfera si se pot strica. Desfa borcanul numai atunci cand vrei sa consumi muraturile.

Secrete ca sa obtii gogonele murate perfecte

In primul rand, gogonelele se injumatatesc ca sa incapa in borcan si sa patrunda in ele conservantii naturali folositi. La gogonele se pun doar 3-4 foi de dafin la 2 kilograme. Tot in borcanul cu gogonele e bine sa pui si cativa morcovi rasi si o tulpina de hrean, pe langa clasicul piper. Gogonelele se asaza intercalat (adica un strat de tulpina de radacina, un strat de muraturi, un strat de morcovi rasi si tot asa).

Castravetii se pun la murat in saramura de otet

Castraveciorii se pot pune impreuna cu varza la murat, dar numai in saramura de otet. Daca pui separat cate un borcan cu varza si castraveti, atunci poti folosi saramura simpla. Nu folosi otet care contine acid acetic artificial (uita-te pe ambalaj atunci cand il cumperi). Gogonelele, de pilda, nu se pun in otet deoarece sterilizarea acestor legume se face la temperaturi foarte mari si in acest proces se distrug enzimele si vitaminele din legume.

Conopida murata cu ghimbir se tine

Cum se pun muraturile

Cum se pun muraturile

Pe langa foile de dafin, sare plus otet (dupa caz) e bine sa pui si ghimbir ras cu piper. Conopida nu va avea acel gust acru si va fi usor picanta. In plus, conopida cu ghimbir este foarte buna pentru cardiaci.

Borcanele se sterilizeaza la cuptor

Daca vrei sa pui ardei iuti la murat, intrucat acestia sunt mai bogati in nutrienti ca toate legumele, sterilizeaza borcanele la cuptor (baga borcanul la cuptor, pe o tava metalica, si da focul la 150 de grade pentru cateva secunde, iar apoi opreste-l si lasa-l sa se raceasca).

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Muraturi

To Top