Stiri
Cum se schimbă gustul mâncării în funcţie de tacâmurile pe care le foloseşti
Un nou studiu suţine că tacâmurile pe care le foloseşti în timpul mesei pot schimba gustul mâncării. Cercetătorii de la Universitatea Oxford au apelat la o serie de experimente pentru a dovedi acest lucru.
Cercetătorii au adăugat greutăți ascunse lingurilor de plastic, de exemplu, și au rugat participanții să evalueze densitatea, dulceața și posibilul cost al unui iaurt. De asemenea, ei au luat în considerare și culoarea și forma tacâmurilor. Participanții au perceput iaurtul ca fiind mai dens și mai scump atunci când era consumat cu linguri mai ușoare, probabil datorită faptului că acele linguri întâlneau așteptările lor. Dar iaurtul gustat cu aceeași lingură era evaluat ca fiind mai puțin dulce decât atunci când era gustat cu linguri mai mari și mai grele.
CITEŞTE ŞI: VEZI CUM TE AJUTĂ MIROSUL SĂ DECTECTEZI MÂNCAREA GRASĂ
Atunci când au folosit o lingură albastră, subiecții credeau că iaurtul roz avea un gust mai sărat decât cel alb, posibil pentru că chipsurile în Marea Britanie au adeseori ambalajul albastru cu alb, ducând la anumite așteptări asupra gustului sărat al iaurtului.
Într-un experiment final cu tipuri diferite de brânză, cercetătorii au descoperit că subiecții au evaluat produsele ca fiind mai sărate atunci când le gustau cu ajutorul unui cuțit, decât atunci când se foloseau de o furculiță, lingură sau scobitoare. Acest lucru se poate datora faptului că mâncatul cu un cuțit este un comportament neobișnuit.
Alte dovezi arată că atunci când bem dintr-un pahar care are o culoare „rece”, de exemplu, ni se pare că băutura este mai răcoritoare. De asemenea, ni se pare că porția este mai mare dacă mâncarea este servită într-un vas mai greu.
„Modul în care experimentăm mâncarea este o experiență multisenzorială care implică gustul, textura, aroma și aspectul estetic”, a declarat unul dintre principalii autori ai studiului, Vanessa Harrar. „Chiar și înainte de a gusta mâncarea, creierul nostru a judecat-o deja, fapt ce influențează experiența totală” , a concluzionat cercetătoarea. Rezultatete reîntăresc faptul că detaliile subtile ale modului în care mâncăm influențează experiența texturilor și a aromelor alimentelor. Rezultatele ar putea duce la noi strategii pentru o alimentație mai sănătoasă.