Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Cum va fi vremea în acest week-end. Avertizare de ultimă oră de la meteorologi

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă informare meteorologică de vreme rea pentru acest sfârşit de săptămână.

Meteorologii anunţă că vremea rea continuă în întreaga ţară. De sâmbătă după-amiază, aria precipitaţiilor se va extinde, iniţial fiind înregistrate ploi şi lapoviţă, ulterior ninsori însoţite de viscol.

Potrivit acesteia, din a doua parte a zilei de sâmbătă, aria precipitaţiilor se va extinde în sud şi sud-est. În Muntenia şi în Dobrogea acestea vor fi în general moderate cantitativ, ploaie şi lapoviţă la început, iar în cursul serii şi al nopţii predominant ninsoare, astfel că se va depune strat nou de zăpadă în medie de 4 – 8 centimetri, local în jurul a 10 centimetri.

În zona montană, în special în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, temporar va ninge

Vântul se va intensifica în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică (la munte, mai ales pe creste, cu rafale de peste 70 km/h, local viscolind sau spulberând zăpada, iar în sud şi sud-est va deveni moderat, cu intensificări de până la 40 – 45 km/h local în Dobrogea.

Începând din a doua parte a zilei de duminică, aria precipitaţiilor va fi în extindere în majoritatea regiunilor şi treptat vor predomina ninsorile.

Citește și Cutremur de 6,3 grade simțit în Mexic și SUA

“S-a simţit cu adevărat foarte tare”, a spus Rosita Ibarra, o mexicancă în vârstă de 34 de ani, angajata unui hotel din Huatabampo, un oraş din statul mexican Sonora.

“Sunt încă sub şoc, pentru că eram singură în recepţie şi, dintr-o dată, biroul a început să se mişte, iar eu am fugit din clădire”, a relatat ea, scrie știripesurse.ro.

Seismul s-a produs lângă clădirile din regiunea Golfului California din Mexic și i-a făcut pe locuitori să se refugieze pe străzi, departe de stâlpii de electrificare sau copaci.

Potrivit autorităților mexicane, nu există victime și nici pagube materiale, însă seismologii se tem că oricând pot avea loc replici de magnitudini și mai mari.

U.S. Geological Survey (USGS) a spus că seismul a avut o magnitudine de 6,3, după ce inițial s-a spus că are 6,6.

Epicentrul cutremurului s-a aflat la o distanţă de 77 de kilometri nord-est faţă de oraşul Loreto din statul mexican Baja California Sur, a precizat USGS.

Situația seismică din România

Directorul INFP, Constantin Ionescu, crede că un viitor mare seism nu poate fi prezis cu exactitate

“Nu se poate estima, nu avem de unde să știm când va fi următorul mare cutremur. Dumnezeu știe sau Vrancea știe când se va produce un cutremur.

“Pamantul, la o adâncime mai mare, nu îl putem cunoaște, nu se pot face decât estimări foarte grosiere. Ce se întâmplă la 130 de kilometri nu avem de unde ști deocamdata.

“Trebuie echipamente mult mai performanțe, cercetări foarte focusate pe anumite domenii că să vedem care sunt fenomenele. Vrancea e o zona complexă din punct de vedere seismic. Nu sunt metode de estimare a următorului mare cutremur și a timpului când se va produce”, a declarat Constantin Ionescu.

Senatul a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 72/2017 privind implementarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență “RO-ALERT”. Sistemul de avertizare a populației în situații de urgență ”RO-ALERT” va fi implementat pe teritoriul României în scopul prevenirii pierderii de vieți omenești ca urmare a fenomenelor meteorologice și hidrologice periculoase.

Prin Sistemul ”RO-ALERT” sunt transmise populației mesaje de avertizare în timp real, prin intermediul tehnologiilor moderne din domeniul comunicațiilor și tehnlogiei informațiilor. Sisteme similare și-au dovedit eficiența în SUA, Olanda, Lituania, Franța, Germania și Belgia.

Sistemul ”RO-ALERT” are o serie de avantaje

1. Transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;

2. Transmiterea rapidă a mesajelor către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat chiar în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;

3. Afișarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenție a utilizatorului;

4. Repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile;

5. Receptarea mesajelor de avertizare și de către terminalele aflate în roaming;
Acuratețea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate.

Sistemul va fi pus în aplicare de către Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale și va fi operat de către structurile operaționale cu funcționare 24/24 ale IGSU și structurilor subordonate acestuia.

Ca sistem de backup, Departamentul pentru Situații de Urgență va dispune de un terminal cu aceleași funcționalități.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top