Connect with us

Revistateo.ro

De ce adormi greu intr-un pat nou

Stiri

De ce adormi greu intr-un pat nou

Te-ai intrebat vreodata de ce adormi greu intr-un pat nou? De ce te trezesti mai obosita decat erai inainte sa te culci atunci cand petreci prima noapte la hotel sau in casa unei prietene? De ce tot ce inseamna nou, cu referire la dormitoare, ne provoaca insomnie?

Un grup de cercetatori de la Universitatea Brown and Providence a aflat de ce adormim greu intr-un pat strain. Acest fenomen este prezent la 80% din populatia lumii si se cheama ”efectul primei nopti”. Atunci cand dormim intr-un pat strain, la o ruda, un prieten apropiat ori intr-o camera de hotel, emisfera stanga a creierului nostru se activeaza mai mult ca niciodata.

”Emisfera stanga a creierului ramane treaza in timpul somnului pentru a supraveghea mediul”, sustine cercetatorul Yuka Sasaki, scrie muyinteresante.es. Motivul pentru care ne adaptam mai greu locurilor noi in care pasim este cauzat de instinctul de conservare.

Musetelul, medicamentul impotriva anxietatii si insomniei

Cand e bine sa faci dus: dimineata sau seara?

Este o reactie absolut instinctiva pe care o avem cand dormim intr-un loc strain: suntem atenti la posibilele pericole pentru ca nu stim unde suntem cu adevarat, incercam sa recunoastem ceva care sa semene cu micul univers pe care ni l-am creat in camera noastra de acasa, dormitorul in care suntem nu este amenajat de fiecare data dupa bunul plac, prin urmare nu gasim nimic care sa se potriveasca starii noastre generale.

Cercetatorii americani de la universitatea mai sus mentionata au facut o testare pe 35 de pacienti. Acestia au fost inchisi intr-un laborator plin cu paturi, iar in timpul somnului li s-a scanat creierul pentru a afla ce li se intampla cand dorm intr-un mediu strain. Acestia au descoperit ca emisfera stanga a creierului este in alerta in mod permanent.

In a doua seara, fiecarui pacient i s-a oferit posibilitatea sa aleaga un obiect personal cu care sa doarma. Oamenii de stiinta au observat ca daca luau cu ei ceva de-al lor, chiar si o carte citita mai demult, activitatea emisferei stangi scadea in intensitate.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top