Sanatate
De ce mancam mai mult iarna
De ce mancam mai mult iarna? Este influentata senzatia de foame de temperaturile scazute din sezonul rece? Descopera in randurile de mai jos motivele pentru care mancam mai mult in acest anotimp.
Unul dintre motivele pentru care iarna simtim nevoia sa mancam mai mult are legatura directa cu frigul. Organismul are nevoie de mai multe calorii pentru a fi protejat de aerul rece si inghet. Pe timp de iarna, metabolismul devine mai lent si intra in stare de hibernare din cauza lipsei de lumina. Mancarea este principalul scut de aparare impotriva frigului, iar grasimea depusa in aceasta perioada are rolul de a ne proteja de frig.
Cercetatorii canadieni au descoperit ca organismul stocheaza mai multa energie in sezonul rece pentru ca ziua este mai scurta. Creierul transmite in permanenta informatii catre organele deficitare in nutrienti si vitamina D, vitamina de care corpul se bucura mai putin iarna. Corpul isi asigura necesarul zilnic de vitamina D de la soare. Aceasta are rolul de a mineraliza oasele, fapt pentru care vara obosim mai putin la drum lung, iar iarna ne simtim extenuati si ne este tot timpul foame.
O alta cauza a faptului ca iarna simtim nevoia sa ne alimentam mai mult este depresia. Orice schimbare de vreme aduce aceasta stare, mai ales cand cerul este in majoritatea timpului mohorat.
Ce alimente ne ajuta sa trecem cu bine de sezonul rece?
Lista scurta a alimentelor care ne tin de cald iarna cuprinde carnea de curcan, citricele, semintele si legumele verzi. Carnea de curcan contine triptofan, aminoacid care are abilitatea de a regla nivelul de serotonina din creier. Cand nivelul de triptofan din corp este scazut, ne confruntam cu stari de anxietate si depresie.
CITESTE SI: Lucrurile indispensabile pentru iarna. Cum invingi frigul
Legumele verzi accelereaza metabolismul si digestia. E adevarat ca pe timpul iernii se gasesc mai greu la piata, insa putem apela la varianta congelata.