Sanatate
De ce nu e bine să îți speli cana de cafea des
Cercetatorii americani au aflat de ce nu e bine sa iti speli cana de cafea des, mai ales daca te afli la birou.
Oamenii de stiinta si medicii din Statele Unite trag un semnal de alarma vizavi de acest obicei. Pe cat de normal si sanatos pare, pe atat e de daunator, spun cercetatorii, conform Wall Street Journal.
De ce nu e bine sa iti speli cafeaua
Instinctul de a-ti spala cana de cafea dupa ce ai baut din ea este unul normal, insa acest lucru nu trebuie facut des. Bacteriologii sustin ca nu comiti nicio crima daca nu iti cureti cana dupa ce ai baut cafea, cata vreme esti singura persoana care o foloseste.
Unul din cei mai titrati experti in materie de boli infectioase, Jeffrey Starke, e de parere ca o cana trebuie spalata in functie de tipul de cafea pe care il consumi si ce introduci in ea.
„Daca bei cafeaua cu frisca sau zahar si o lasi nespalata pe parcursul unui weekend, cu siguranta poate aparea mucegai”, sustine expertul. Acest lucru nu este valabil si in cazul cafelei care nu contine frisca sau alte ingrediente.
„Daca as lua mostre de pe o cana de cafea nespalata, as gasi microbi. Amintiti-va ca majoritatea vin de la persoana care a folosit-o. Chiar daca bei din ea atunci cand esti bolnav, e greu sa te infectezi din nou. Majoritatea virusurilor nu traiesc atat de mult in afara organismului uman”, mai spune Starke.
Culmea, specialistii spun ca e mai bine sa lasi cana nespalata, mai ales daca bei multa cafea la birou. Persoanele care isi spala cafeaua cu laveta de spalat vase, trebuie sa stie ca se pot imbolnavi mai usor la urmatorul consum de cafea.
Unde ajung bacteriile de pe laveta
Pe laveta se gasesc cele mai multe bacterii. In schimb, buretele de vase comun este o varianta mai sigura. Acesta are un numar de bacterii mai mic decat toate obiectele din biro. La fiecare spalare, in jur de 70% din bacterii ies din el la contactul cu apa.
Expertii spun ca bacteriile care se depun de pe laveta pe cana de cafea afecteaza in special cavitatea bucala. Microbii pot provoca iritatii la nivelul buzelor si in interiorul gatului.
2 mituri despre cafea. Trebuie sa le afli si tu!
1. Poti fi dependent de cafea? NU
Daca ai baut toata viata cafea, iar intr-o zi nu mai bei, este foarte probabil sa te doara capul, insa e doar ceva temporar. Cei mai multi dintre experti nu considera dependenta de cafea o problema. Nu e nevoie sa faci tratamente si terapii asa cum fac dependentii de alcool sau de droguri, de exemplu.
2. Cafeaua fara cofeina nu are DELOC cofeina! FALS
O ceasca de cafea are aproximativ 130 mg de cofeina. O ceasca de cafea fara cofeina are 5 mg, adica aceeasi cantitate pe care o are o ceasca de ciocolata calda sau jumatate de pachet de ciocolata.