Sanatate
De ce nu este bine să pui sare în mujdeiul de usturoi
Mujdeiul de usturoi este un preparat de nelipsit la fripturi și la pește. Însă, ca să iasă ci adevărat delicios, trebuie să ții cont de câțiva factori.
În primul rând, cel mai bun usturoi este cel mic. Deși se curăță puțin mai greu, are mai multă savoare și va fi apreciat de întreaga familie.
Fiecare gospodină are propria rețetă pentru a prepara un mujdei, iar rețeta de mai jos te învață ce să eviți atunci când prepari deliciosul preparat.
În mod normal, multe persoane aleg să pună și sare peste usturoi atunci când îl pisează. Iată de ce nu este bine să faci acest lucru, potrivit inginerului chimist, Ștefan Manea.
„În usturoi există două substanţe, aliina şi alinoza despărţite de o membrană fină. Când pisezi usturoiul în intenţia de a face un mujdei, cunoscut pentru savoarea pe care o da mâncărurilor de carne şi legume, membrană de care vorbeam se sparge, cele două substanţe interacţionează şi formează alicina. Ei bine, această alicina este fenomenală!
Ea protejează de o sumedenie de boli, şi recent s-a descoperit că şi de cancer, mai ales de cancerul de plămâni, boală cu o evoluţie rapidă şi fatală. Dar pentru că alicina să fie binefăcătoare pentru corp, nu trebuie să pui sare în mujdeiul de usturoi, pentru că i se distrug pe loc şi ireversibil enzimele şi în loc să ne fie de ajutor, substanţa formată atacă un alt grup de enzime din organismul nostru!”, spune specialistul.
Iată cum prepari cel mai sănătos mujdei de usturoi? Ai nevoie de:
2 căței de usturoi
¼ cană de apă
zeama de la ½ lămâie
Folosește un blender sau un mojar pentru a pisa cățeii de usturoi curățați de coajă în prealabil. Amestecă apoi usturoiul pisat cu apă și cu zeama de lămâie.
Citește și: Beneficiile mujdeiului de usturoi pentru sănătate
În legătură cu sosul de usturoi, Radu Anton Roman a scris următoarele lucruri despre preparatul iubit de foarte mulți români:
„Sosurile de usturoi sunt răspândite în toată lumea (mousse d’ail!) așa că s-au rătăcit și pe la noi vreo două-trei variante. Vi-l oferim pe cel mai simplu și mai sărăcăcios (cel ce vi se dă la restaurante, cu pipeta contra prețului unei vile la Vama Veche, pe plajă): usturoi, sare, apă.”.
Așadar, numai 3 ingrediente, simple, sunt suficiente pentru a face cel mai simplu mujdei.
Iată și cum se prepara mujdeiul de către strămoși, potrivit lui Radu Anton Roman
„La-ndemână e să cureți o căpățână de usturoi și să-i bați cățeii într-o „chisarniță” de lemn. Potrivești o linguriță de sare grunjoasă și, când totul e o pastă lipicioasă, se adaugă apa (puțină, o căniță, nu o jumătate de căldare, cum face nea Mitică de la „Dolarul și cârnatul”). Merge la orice, carne, mămăligă, pește.”
Foto: Wikipedia.org.