Stil de viata
De ce sunt periculoase becurile ecologice. Un expert îi atenționează pe români
Becurile ecologice au devenit o modă în ultima perioadă. Tot mai mulți români le cumpără pentru că becurile clasice au cam dispărut de pe piață. Becurile ecologice au fost descrise de experții europeni ca fiind mai sigure și mai prietenoase cu mediul înconjurător și cu sănătatea noastră.
Care sunt pericolele pe care le ascund becurile ecologice
Lucrurile nu stau chiar așa, spun specialiștii români. Lumina produsă de becurile ecologice ne pot face rău, anunță experții.
Acestea conțin substanțe chimice care afectează creierul, iar cei mai predispuși la efectele produse de lumina artificială sunt copiii.
„Vorbim despre becurile cu gaz care, conform cercetarilor ar avea particule fine, vapori de mercur si care sunt periculoase pentru corpul uman”, a declarat Onuț Atanasiu, profesor de fizică, pentru Știrile Kanal D.
„Un bec poate conține între trei și cinci grame de mercur. Medicii spun că metalul greu ar putea fi cauza migrenelor și a stărilor de anxietate pe care deseori le resimțim”, e de părere și doctorul Valentin Boldea.
„Pot fi periculoși pentru organism, afectând ficatul, rinichii, sistemul nervos și fiind responsabile de apariția unor forme de cancer”, explică specialistul.
„Există la momentul actual pe piață becuri cu incandescență, dar care nu ar mai trebui să fie, din cauza eficienței scăzute a acestora. Există pentru iluminatul exterior lămpi cu vapori de mercur, cu vapori de sodiu. Mai nou există iluminatul cu led care este un iluminat foarte eficient, din punctul de vedere al consumului energetic”, a declarat și inginerul Gelu Gurguiatu.
CITEȘTE ȘI: Greșeli comune care îți cresc factura la curent
Cum alegi o lampa cu sare de Himalaya
„Un bec conține practic filament și acel gaz, gaz din interiorul becului. Nu vorbim despre becurile vechi, ci despre becurile fluorescente care au o perioadă între 3000 și 15.000 de aprinderi, cum se pune. De ce este o variație așa de mare? Pentru că ele sunt ușor de stricat în momentul în care variază tensiunea și ar putea să se ardă”, susține în continuare Onuț Atanasiu, profesor de fizică.