Stil de viata
De ce sunt taiati mieii de Paste
De ce sunt taiati mieii de Paste? De ce mielul a devenit simbolul principal al cele mai importante sarbatori crestine?
De ce sunt taiati mieii de Paste si cat de crestina e aceasta practica?
Conform estimarilor, in fiecare an sunt taiati aproximativ 3-4 milioane de miei, iar din carnea lor se pregatesc bunatatile pentru masa de Paste. Aceasta traditie este veche de secole, insa din punct de vedere teologic, nu exista nicio prevedere caonica privind consumul de miel.
Mielul simbolizeaza desprinderea iudeilor din robia egipteana. Mielul este animalul care semnifica sacrificiul. In trecut, mieii de Paste erau taiati numai de catre preoti.
Sacrificarea mielului aduce aminte de momentul in care Dumnezeu i-a indemnat pe evrei sa injunghie un miel sau un ied si sa unga usile si ferestrele caselor cu carnea acestuia ca sa fie feriti de mania si de dreptatea divina.
Cu toate ca mielul este vedeta Pastelui, in ziua de azi nu toti evreii respecta aceasta traditie veche. Astazi, evreii pun mai mult accent pe jertfe nesangeroase, precum painea nedospita sau azima adusa Domnului.
CITESTE SI: Iepurasul de Paste – Traditii si legende
CITESTE SI: Tradiţii şi obiceiuri de Paşte
Cu ce poate fi inlocuita taierea mielului
„Taierea mielului nu este definitorie pentru Pastele crestin, adica pentru Sarbatoarea Invierii Domnului nostru Iisus Cristos. Din moment ce Iisus s-a oferit pe sine jertfa pe cruce pentru pacatele fiecaruia dintre noi, noi nu mai avem nevoie astazi sa aducem o jertfa sangeroasa, cum ar fi taierea unui miel, pentru pacatele noastre sau pentru vreo intentie.
In concluzie, trairea sarbatorii Pastelui crestin, sau a Invierii Domnului nostru Iisus Hristos, nu este conditionata de taierea unui miel”, sustine Chris Terhes, preot greco-catolic stabilit in Statele Unite, scrie ziarul Romania Libera.
„Tinand insa cont de faptul ca exista o continuitate intre Pastile evreiesc si Pastele crestin, tinand cont de faptul ca Hristos si Apostolii au pastrat legea iudaica si au tinut randuiala Pastelui evreiesc, consumul de carne de miel a devenit parte a traditiei culinare pascale, alaturi de ouale rosii.
Mielul Vechiului Testament il simboliza pe Hristos. Acum, in crestinism, impartasania este inlocuitorul desavarsit al mielului vetero-testamentar”, e de parere teologul Bogdan Duca.