Stil de viata
De unde vine tradiția colindelor de Crăciun. Când a apărut primul colind
De unde vine tradiția colindelor de Crăciun. Colindele au fost cântate pentru prima dată în Europa cu mii de ani în urmă. Acestea erau însă cântece păgâne cântate la festivitățile solstițiului de iarnă.
Solstițiul de iarnă marchează cea mai scurta zi a anului, care este de obicei în jurul datei de 22 decembrie. Cuvântul colindă înseamna pe atunci un cântec de bucurie și laudă.
ISTORIC
Primii creștini au preluat festivitățile solstițiului de iarnă și le-au dat oamenilor cântece creștine pe care să le cânte în locul celor păgâne. La scurt timp după acesta, mulți compozitori europeni au început să scrie colinde în limba latină, pe care majoritatea oamenilor nu le înțelegeau.
CITEȘTE ȘI: Cum ingrijesti craciunita
În acest ritm, până în jurul Evului Mediu, oamenii și-au pierdut cu totul interesul pentru sărbătorirea Crăciunului.
Acest lucru a fost schimbat de către Sfântul Francisc de Assisi în 1223 cand a inițiat Jocurile Nașterii în Italia. Acestea erau de fapt niște piese de teatru în cadrul cărora actorii cântau cântece creștine și transpuneau povestea Nașterii Lui Iisus.
Aceste cântece au început să fie scrise în toate limbile și astfel s-au răspândit în Franța, Spania, Germania și alte țări europene.
Cel mai vechi colind creștin a fost scris în anul 1410 și din păcate mai există doar un singur fragment scurt din el. Majoritatea colindelor din acea perioadă sunt despre Familia Sfântă.
Cand Oliver Cromwell și puritanii au venit la putere în Anglia în anul 1647, celebrarea Crăciunului și cântatul colindelor au fost interzise. Totuși, colindele au reușit să supraviețuiască, iar oamenii le cântau în secret. Acestea nu au fost cântate în public până în perioada victoriană.
Înainte ca aceste cântece de Crăciun să devină atât de populare, existau anumite grupuri de oameni conduși de liderii satelor, care mergeau din casă în casă pentru a primi bani de la oameni. Ei cântau doar în Ajunul Crăciunului. Probabil că de aici se trage obiceiul nostru de a merge cu colinda și de a primi bani pentru asta.
Cel mai vechi colind de Craciun a fost compus de St. Hilary din Poitiers, in secolul IV si se numeste “Jesus refulsit omnium”.
SEMNIFICAȚII
Cel mai important aspect, colindele sunt cantece crestine, versurile lor fiind referinte la evenimentele premergatoare Nasterii Domnului. Contextul istoric al sfintei Nasteri se regaseste in colindul Imparatul Romei, unde aflam ca Iosif a plecat impreuna cu Fecioara Maria din Nazaret spre Betleem, dar si venirea magilor dinspre Rasarit cu daruri pentru prunc.
Colindele O, ce veste minunata! si Steaua sus Rasare ne aduc la cunostinta faptul ca Fecioara il naste azi pe Mesia, “Ca astazi curata/ Prea nevinovata/ Fecioara Maria/ Naste pe Mesia”, implinind profetia “Astazi s-a nascut, cel far de-nceput/ Cum au spus proorocii”.
De asemenea, din alte colinde se desprind invataturi despre intruparea Fiului lui Dumnezeu: “Ca Fiul dumnezeiesc al Tatalui Cel ceresc / S-a nascut azi din Fecioara voind pentru noi sa moara”.
Nimic nu este mai frumos în ziua de 25 decembrie decât să primești colindătorii, care pe lângă faptul că îți vor înfrumuseța ziua cu o colindă speciala, te vor bucura și îți vor ura să îți mearga bine de sărbători.