Stiri
De vazut in Romania: Ghetarul subteran din Pestera Scarisoara
Ghetarul subteran din Pestera Scarisoara. Uita de vacantele la munte sau la mare! Nu doar ca au devenit cliseistice dar meriti ceva mai bun si mai interesant.
De pilda, o escapada la Pestera Scarisoara iti va arata cel mai mare ghetar subteran din tara noastra.
Un albastru sclipitor te intampina la intrarea in pestera, este albastrul unui ghetar vechi de 4.000 de ani, care i-a impresionat si invatat foarte multe lucruri despre perioadele preistorice pe cercetatorii stiintifici. Pestera Scarisoara se situeaza in judetul Alba si apartine comunei Garda de Sus. Datorita ghetarului subteran, pestera este cunoscuta in zona si sub numele de Pestera Ghetarul de la Scarisoara.
Pestera Scarisoara este formata predominant din calcare din perioada jurasica, adica vechi de 150 de milioane de ani. In timpul glaciatiunilor, in urma prabusirii unui put natural golul format s-a umplut cu gheata. Asa s-a nascut celebrul ghetar de la Scarisoara.
CITESTE SI: UIMITOR: ORASUL DE SUB STANCA
Speologii de la Institutul de Speologie Emil Racovita din Cluj au descoperit, in urma unei expeditii, lucruri extrem de interesante despre istoria Romaniei in fond din informatiile stranse analizand calcarul si ghetarul vechi de 4.000 de ani: cat aur se exploata in Apuseni in perioada dacilor, cate incendii au avut loc in zona etc.
Pestera cuprinde zone turistice precum Sala Mare (in care patrunzi printr-un portal magic), Biserica si avenul. In apropiere de Scarisoara se afla o alta pestera, Pestera Pojarul Politei, despre care se spune ca a comunicat natural cu Pestera Scarisoara in vremurile de mult apuse. In prezent, sunt doua pesteri separate, cu intrari separate.