Connect with us

Revistateo.ro

Decizie CRUCIALĂ a Uniunii Europene care visează masa ta zilnică

Inedit

Decizie CRUCIALĂ a Uniunii Europene care vizează masa ta zilnică

Organismele modificate genetic au generat ample dezbateri la nivelul opiniei publice, în toată Europa. După numeroase proteste împotriva oficialilor europeni care nu interzic aceste tipuri de alimente, ba chiar le încurajează, Parlamentul European vine cu o soluție care împacă pe toată lumea. Acesta a hotărât ieri, 13 ianuarie 2015, că unele state pot interzice cultivarea și comercializarea acestor produse modificate genetic.

Noua modificare a legii permite statelor membre să restricționeze sau să „interzică deplin cultivarea recoltelor care conțin organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor”. De precizat este că aceste organisme modificate genetic sunt permise în toată Europa. Prima dată când s-a discutat despre această inițiativă legislativă a fost în 2010, discuție purtată între Consiliu și PE.

Raportul europarlamentarului belgian de la ALDE, Frederique Ries, prevede ca un punct de referință această decizie luată de colegii săi parlamentari, deoarece dă putere de alegere tuturor, așa cum este normal într-o Europă democractică. Șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a asigurat pe Ries și pe ceilalți eurodeputați că Uniunea Europeană face toți pașii posibili pentru a întări procesul democractic privind organismele modificate genetic în Europa.

Acordul a primit 480 de voturi favorabile, 159 împotrivă și 58 de abțineri. Acordul nu a luat în calcul doar periculozitatea chimicalelor pentru organismul uman, desfășurându-se și mai multe cercetări independente pentru a stabili această legătură, ci și protejarea mediului înconjurător, planificarea urbană sau impactul social și economic.

Ce sunt organismele modificate genetic
Organismele modificate transgenic sunt acele plante ori animale asupra cărora se intervine cu ajutorul ingineriei genetice pentru îmbunătățire. Astfel, unei plante sau unui animal i se pot transfera gene de la alte specii pentru a avea proprietăți noi. În România se poate cultiva hibridul MON810, rezistent la distrugătorii porumbului. Pentru a cultiva astfel de organisme modificate genetic este necesar un simplu aviz de la Ministerul Agriculturii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top