Stiri
Decizie judecătorească în premieră în România. Cum îți vinzi casa
S-a schimbat modul în care românii își pot vinde casele. O instanță judecătorească poate să recunoască vânzarea unui bun imobil chiar și dacă una dintre părți refuză încheierea contractului, deși precontractul n-a fost autentificat.
Cum îți vinzi casa de azi
Asta a stabilit o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție luată azi, scrie avocatnet.ro.
„În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 1.279 alin. (3) teza întâi și art. 1.669 alin. (1) din Codul civil, nu este obligatorie forma autentică la încheierea promisiunii de vânzare a unui bun imobil, în vederea pronunțării unei hotărâri care să țină loc de act autentic”, este precizat în Decizia ICCJ nr. 23/2016.
„În situația hotărârilor constitutive de drepturi, cum este și cea a hotărârii care ține loc de contract de vânzare, valoarea de înscris autentic a hotărârii nu trebuie privită numai din perspectiva probatorie a acesteia, ci determină chiar conversiunea înscrisului sub semnătură privată (promisiunea bilaterală de vânzare) într-un înscris autentic (hotărârea care ține loc de contract de vânzare), raportat la împrejurarea că, numai din acest moment, convenția, căreia îi lipsea un element constitutiv (forma autentică), va produce efecte juridice.
CITEȘTE ȘI: Se acordă stimulent financiar pentru căsătorie
CITEȘTE ȘI: Stimulentul de insertie pentru copii a fost majorat
Fără îndoială, hotărârea care ține loc de act autentic de vânzare reprezintă o hotărâre constitutivă de drepturi, întrucât dă naștere sau realizează transferul dreptului de proprietate, tocmai acesta fiind și scopul legiuitorului în edictarea instituției respective, care vine să sancționeze, pe cale judiciară, refuzul nejustificat al promitentului care și-a asumat obligațiile unui astfel de transfer și care, ulterior, înțelege să nu și le mai respecte”, este explicat în decizia ICCJ.