Sanatate
Dementa ca pandemie
Dementa este o problema cu care se confrunta foarte multe persoane trecute de prima tinerete. Din pacate, studiile efectuate in ultimii ani estimeaza ca pana in anul 2050, in jur de 135 de milioane de oameni vor fi diagnosticati cu aceasta boala. Pana in prezent, la nivel mondial, au fost diagnosticati 47,5 milioane de oameni. Din pacate, din toti acestia, nu foarte multi pacienti ajung sa primeasca tratamentul corespunzator.
Cei afectati de dementa sunt, in mare parte, oameni ajunsi la varsta a treia. Totusi, exista si persoane tinere care sufera din pricina acestei boli. Din pacate, atunci cand o persoana este diagnosticata cu o astfel de problema, au de suferit intreaga sa familia, dar si societatea intr-o oarecare masura.
La oamenii bolnavi de dementa, celulele creierului nu functioneaza in mod corespunzator si astfel se nasc numeroase simptome mai mult sau mai putin grave. Cu siguranta este afectat modul in care persoana respectiva gandeste, comunica si memoreaza. In functie de zona care a fost afectata, dementa ia o anumita forma.
Poate cea mai cunoscuta este boala Alzheimer. Printre celelalte se numara: dementa cu corpi Lewy, afectiuni care contribuie la dementa frototemporala (degenerarea lobului frontal), dementa vasculara.
De cele mai multe ori pacientul prezinta o forma mixta de dementa, fiind prezente mai multe forme ale bolii. Simptomele bolilor psihice sunt rareori asemanatoare intre ele, chiar daca diagnosticul a fost pronuntat. Fiecare persoana este diferita, se manifesta diferit si poate prezenta anumite particularitati.
Majoritatea tratamentelor contribuie la o gestiune mai buna a afectiunii, a simptomelor. Totusi, in momentul de fata, nu exista niciun tratament care sa poata reversa efectele dementei, sau macar sa stopeze progresul. Cu toate acestea, in prezent exista studii in desfasurare care analizeaza substante ce pot avea un anumite impact asupra modului in care bolile de acest gen evolueaza. Din acest motiv sunt necesare progresele in acest domeniu.
Potrivit Societatii Romane de sprijin a varstnicilor si suferinzilor cu afectiuni de tip Alzheimer, dementa apare la 1 din 15 persoane cu varsta de peste 65 de ani si la 1 din 4 persoane cu varsta de peste 85 de ani. Peste un milion si jumatate de romani sunt afectati de dementa, in mod direct sau indirect.