Connect with us

Revistateo.ro

Depresia nu e un mod de a trăi

Stiri

Depresia nu e un mod de a trăi

Ideea acestui articol a fost inspirată atât de munca alături de clienții mei, cât și de recenta mărturie a unui tânar fotbalist, David Cox, care a avut curajul să își spună povestea plină de durere, tentative de suicid, dar și acceptarea faptului că suferă de depresie și are puterea de a cere ajutorul unui psihoterapeut.

Depresia nu trebuie să devină o obisnuiță, ceva cu care trăiți pentru că nu știți ce să faceți sau pentru că vă este rușine să cereți ajutor. De multe ori am intâlnit credința că depresia nu ar fi o afecțiune serioasă, ci doar un moft, sau că persoana care suferă de depresie este slabă și fără voință și ar trebui să se descurce singură și să nu vorbească despre propriile probleme, să uite de ele, să le ignore. Este ca și cum ai cere unei persoane care s-a lovit la picior și are o rană deschisă să o ignore și să nu se mai îngrijească. Această ignorare duce la înrăutățirea stării și, în multe cazuri, la tentative de suicid.

Stările depresive sunt reale și nu trebuie ignorate. Este adevărat că sunt mulți oameni care sunt critici și nu își dau seama că doar contribuie la agravarea simptomelor prin atitudinea lor agresivă și negativă. Tendința va fi aceea de a vă izola, de a nu mai vorbi și a nu vă mai întâlni cu cei apropiați. Această decizie va avea ca rezultat tocmai adâncirea stării de depresie. Este important să nu vă izolați și să aveți răbdare cu ei, să le explicați ce se întâmplă cu voi, să aveți răbdare deoarece va dura până vor putea accepta seriozitatea situației sau până vor putea să ofere un sprijin real.

Revenirea din stările de depresie durează în timp și nu este ușoară. Tocmai ceea ce ar trebui făcut în astfel de situații (spre exemplu de a te da jos din pat, de a comunica cu prietenii, de a te îngrijii pe tine) devine cel mai greu lucru de realizat. Tocmai, ceea ce ar trebui făcut în astfel de situații devine cel mai greu lucru de realizat, spre exemplu de a te da jos din pat, de a comunica cu prietenii, de a te îngrijii pe tine. Este important să o iei treptat, pas cu pas, fără a îți impune scopuri extrem de greu de realizat.

Este important să îți cultivi relațiile cu oamenii care sunt capabili să înțeleagă, să accepte și să îți poată oferi ajutor atunci când ai nevoie. Ajută foarte mult să poți să vorbești cu cineva pozitiv, care să poată să te asculte și care prin simpla sa prezență, te va ajuta să nu te izolezi complet și va fi ancora care îți va facilita propria deschidere spre lume. De asemenea, un grup de suport pentru persoane cu depresie poate constitui un real sprijin.

Alt demers este acela de a învăța să ai grijă de tine, sa îți înțelegi propria afectiune și propriile nevoi. Cât timp este o necunoscută, neștiind ce anume generează starea, neînțelegînd cum să îi faci față, cum să îți schimbi modul de a percepe, de a gândi este ca și cum nu ai avea nici un fel de control. A îți recăpăta viața, bucuria de a trăi se redobândește prin a îți schimba perspectiva asupra vieții, a modului în care gandesti, a modului in care te hrănești (da, alimentația este foarte importantă), în care faci exerciții fizice. Totuși, în momentul în care te simți copleșit și crezi că nu mai faci față este important să le ceri ajutorul celor din jur și a specialiștilor. Nu este o rusine să ceri ajutor, să faci psihoterapie. Oamenii puternici sunt tocmai cei care sunt capabili să recunoască atunci când nu se mai pot descurca singuri.

Textul de mai sus a fost scris de Roxana Alina Olaru. Ea are o experiență de peste 8 ani ca psihoterapeut, consilier psihologic, facilitator constelații familiale, educator prenatal Lamaze.

Pentru mai multe informații o puteți contacta la numărul de telefon 0728.47.15.06 sau la umătoarele adrese:

www.consiliere-psihologica.ro

contact@consiliere-psihologica.ro

www.facebook.com/consiliere.psihologica.ro

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top