Sanatate
Descoperire privind diagnosticarea cancerului de esofag
Revoluție în lumea medicală! Cancerul de esofag ar putea fi diagnosticat mai rapid decât orice altă formulă cunoscută până acum, cu ajutorul unui burete legat de un fir de ață.
Capsula numită „Cytosponge” este introdusă în esofag cu ajutorul unui fir de ață. Aceasta ajunge apoi în tractul digestiv și, cu ajutorul aceluiași fir de ață este scoasă după ce a colectat celulele necesare investigării pacientului. După testarea a mii de cetățeni britanici, medicii și oamenii de știință au dat undă verde acestei metode de testare și diagnosticare a cancerului esofagian.
CITEȘTE ȘI: 25 DE PAȘI CA SĂ SCAPI DE STRES
Practic, burețelul introdus în organism îi spune medicului dacă pacientul suferă de afecțiunea Barrett, o maladie a esofagului precursoare a cancerului esofagian. Afecțiunea Barrett se recunoaște prin investigarea mucoasei esofagului care își schimbă culoarea din cauza expunerii repetate la acidul din stomac.
S-a constata că o persoană din zece care suferă de maladia Barrett ajunge mai apoi să aibă cancer de esofag. Modul prin care astăzi se diagnostichează cancerul de esofag este prin endoscopie, și anume introducerea în esofag a unui tub lung și flexibil cu o cameră video la capăt.
Spre deosebire de actuala metodă de diagnosticare a cancerului esofagian, noua metodă, cea cu burețelul, este mai puțin invazivă și costă doar 30 de euro. Peste 600 de persoane au fost supuse testului cu buretele și apoi unei endoscopii, rezultatele fiind aceleași. Atât un mod de diagnosticare cât și celălalt prezenta simptome ca reflux și arsuri gastrice.
Potrivit oamenilor de știință și medicilor, acesta ar putea reprezenta viitorul în diagnosticarea cancerului esofagian, și anume renunțarea la endoscopia invazivă și tratarea cu ajutorul introducerii unui burete-capsulă pentru recoltarea de celule care să spună adevărul despre interiorul tractului digestiv și al esofagului.
Cancerul de esofag afectează mai mult bărbații, riscul de dezvoltare a bolii fiind de trei ori mai mare decât la femei. Ăn fiecare an, în România, sunt tot mai multe cazuri de adenocarcinom esofagian (cancerul apare în celulele glandulare) decât carcinom scuamos (celulele care tapetează esofagul).