Sanatate
Descoperire recentă: Legătura neștiută dintre cancer și nuci
Medicii spun că alimentația este extrem de importantă atât în prevenția, cât și vindecarea bolilor. De exemplu, cancerul la sân este cea mai răspândită formă de cancer la femei atât în Romania, cât și în străinătate.
Din fericire, însă, aceasta boala poate fi prevenita daca sunt urmate o serie de reguli simple. Stiati, spre exemplu, ca includerea nucilor in alimentatia zilnica tine departe aceasta boala?
Nucile sunt bogate in steroli, niste compusi care sunt foarte eficienti in prevenirea bolilor cronice, inclusiv a cancerului. Consuma zilnic nuci, insa nu in cantitati mari, combina-le cu multe legume si fructe.
Pe langa steroli nucile sunt bogate si in acizi grasi care previn bolile cardiovasculare.
Articole pe aceeași temă: Cum afli din timp dacă suferi de cancer la sân. Sfaturi importante pentru femei
Îți faci griji în privința cancerului la sân? Ai cazuri în familie și te temi? Este bine să fii informat, pentru că boala depistată într-o fază incipientă poate fi vindecată.
CITEȘTE ȘI: A fost diagnosticată cu cancer la doar 13 ani. Ana este o luptătoare și are nevoie de ajutor
Medicul Andreea Fleancu, medic primar radiologie-imagistică medicală, a răspuns celor mai importante întrebări pentru a afla din timp dacă suferi de această maladie.
În depistarea cancerului la sân e mai utilă mamografia față de ecografie?
„Niciuna față de cealaltă. Ele se completează, nu se suprapun. Aș recomanda oricărei paciente de peste 20 de ani să înceapă să apeleze la o ecografie mamară, o dată pe an. Aceasta este metoda de elecție până în 40 de ani.”
Cât de importantă este palparea?
„Durerea. Pacienta spune: nu am simțit nimic la palpare. Palparea și durerea apar într-un stadiu mai avansat al bolii. Este foarte adevărat că palparea are utilitatea ei, dar depistează boala într-un stadiu un pic mai avansat. Există perioade de timp când ecografia este de plină intenție. Ecografia este cea care vede nodulul.
O mamografie folosește radiația X. Radiația X într-o cantitate mică, grad de nocivitate scăzut. Pacientele se feresc de mamografie pentru că se realizează prin presarea sânului. Este suportabil, orice pacientă poate să o facă după 40 de ani, o dată pe an.”
Cum crește depistarea precoce șansele de supraviețuire?
„Depistarea precoce a cancerului la sân este de o utilitate extrem de mare pentru rata de supraviețuire a pacientei.”
Articol pe aceeași temă: Cele mai comune tipuri de cancer la femei
Cele mai comune tipuri de cancer la femei, conform statisticilor la nivel mondial, sunt cancerul cervical, la san si la colon.
Exista 100 de forme de cancer, iar femeile sunt afectate in mod special de 3 dintre acestea. Cancerul se produce in momentul in care o celula se multiplica in mod necontrolat si da peste cap functionarea intregului metabolism. Cancerul se extinde de la nivelul celular si tesuturi si se extinde la toate organele.
Cele mai comune tipuri de cancer la femei
La nivel mondial, cancerul cervical este cel mai raspandit printre femei, scrie salud180.com. Acest tip de cancer se dezvolta lent si incepe cu o infectie precanceroasa numita displazie.
Afectiunea poate fi detectata de medic printr-o citologie cervico-vaginala si se poate vindeca. Testul Babes-Papanicolau consta in prelevarea unor celule din colul uterin, prelucrarea si examinarea acestora la microscop.
Simptomele acestui tip de cancer sunt:
– sangerarile vaginale anormale intre ciclurile menstruale;
– flux vaginal maro, cu sange;
– dureri puternice de spate;
– scaderea inexplicabila in greutate;
– dureri pelviene.
Acest tip de cancer se poate raspunde la nivelul vezicii urinare, intestinelor, plamanilor si ficatului.
A doua cea mai raspandita forma este cancerul la san. Cancerul mamar este cauzat de genele BRCA1 si BRCA2. Conform ultimelor cercetari in domeniu, femeile predispuse la cancer la san au primul episod menstrual inainte de 12 ani.
Simptomele cancerului la san sunt:
– scurgeri cu lichide si sange;
– sensibilitate crescuta la atingerea sanilor;
– ulceratii;
– dureri de oase;
– schimbarea formei sanilor precum si a texturii.