Sanatate
Descoperire șocantă în pâine – Ce conține, de fapt, miezul
Pâinea este un aliment de bază nu doar în România, ci peste tot în lume. Unii producători recurg însă la tot fel de tertipuri pentru ca ea să reziste mai mult pe piață, iar ingredientele pe care le folosesc pentru conservarea ei sunt nocive pentru sănătate. Tu știi ce poate conține cu adevărat pâinea?
Ce poți găsi în pâine
În ultimii 5 ani, importul de produse de panificație s-a dublat în țara noastră, cu toate că producem suficientă făină de grâu încât să hrănim jumătate din Europa. De la grânarul Europei, România a ajuns țara care exportă grâu, făină de grâu și chiar și pâine și covrigi. Pâinea proaspătă din comerț, în special cea din export, poate să conține elemente care distrug încet și sigur organismul.
În multe magazine se vinde pâine din aluat congelat de peste 6 luni, în special așa-zisa pâine toast. Specialiștii în boli metabolice și nutriție spun că acest aluat congelat conține multe E-uri periculoase pentru organism.
În pâine se pot găsi emulgatori și surfactant, esteri ai sorbitolului (E491, 492, 493, 494, 495), sucrogliceride, poliglicerinesteri, esteri ai propilenglicolului, gumă garruba, amidonuri modificate genetic și carboximetilceluloză.
CITEȘTE ȘI:10 alimente cancerigene. Ferește-te de ele!
În pâine se pot găsi și acidifianți care afectează creierul intervenind în modificarea substanțelor chimice din scoarța cerebrală. E vorba despre acidul acetic, acidul fumaric, acidul tarctruc și enzime exogene amilaze, fungice ori batceriene, lipoxigenazp și amiloglucozitaze.
Citeste si: Alimentele verzi care contin E-uri toxice
Nu tot ce e verde e neaparat sanatos. Exista cateva alimente verzi care contin E-uri toxice si pe care e bine sa le evitam. Doua dintre cele mai periculoase E-uri sunt clorofila-E141 si verde-S-E142.
E141
Multe din alimentele de pe piata, in special cele ambalate si conservate mai mult decat le permite termenul de valabilitate in mod natural contin E141. In mod obisnuit, acest emulsificator se extrage din produsele naturale de culoare verde, prin procedee chimice. E141 poate fi extras din urzici, lucerna sau spanac.
Desi medicii si nutritionistii sustin ca acest emulsificator este inofensiv, tot ei spun ca daca e consumat in cantitati foarte mari devine periculos, chiar toxic. Cand aceasta substanta este incalzita se elibereaza cupru. Cuprul, in cantitati mari, este mai periculos decat clorofila naturala.
S-E142
Cat despre S-E142, acesta poate fi gasit in jeleurile verzi, in sosul de menta din comert ori in inghetata verde, fie ca are aroma de kiwi, mere sau struguri. S-E142 se foloseste si in conservarea legumelor care se vand in pungi de plastic precum mazarea sau varza de Bruxelles. Colorantul verde a fost interzis in SUA, Canada si Suedia. Mai poate fi gasit in cremele din biscuiti sau in prajituri.
Acest emulsificator este considerat periculos pentru ca provoaca hiperactivitate si insomnii. Persoanele care consuma multe alimente cu un continut ridicat de S-E142 pot avea probleme cu circulatia sangelui si se pot confrunta cu hipertensiune. Colorantul e folosit in oftalmologie.