Connect with us

Revistateo.ro

Despre homeschooling. Sau cum sa faci scoala ACASA, in Romania

Stiri

Despre homeschooling. Sau cum sa faci scoala ACASA in Romania

De curand, o stire face inconjurul internetului in Romania si starneste valuri de pareri de o parte si de alta a baricadelor. Dana Nalbaru si sotul ei – Dragos Bucur – si-au retras fiica de 9 ani de la scoala traditionala romaneasca si au inscris-o in sistemul homeschooling.

„Am retras-o pe Sofia de la scoala. De tot. Am ales ca ea sa invete in sistem homeschooling despre lucrurile care ii plac si fara constrangeri, fara competitii impuse, fara note sau calificative. Ne-am gandit bine inainte de a lua aceasta decizie si ne-am inainte de a ne arunca spre un asemenea viitor. Am vorbit cu oameni care isi educa in mod similar copiii, citim mult despre asta si ne-am asumat inclusiv schimbarea ritmului nostru de viata, constienti fiind ca noi vom fi cei care va trebui sa o ajutam si sa o sustinem in tot acest proces. Vom descoperi alaturi de ea o gramada de lucruri, sunt sigura”, si-a explicat Dana Nalbaru decizia.

Pentru ca cei doi parinti sunt persoane publice cu un capital de imagine pozitiv, in mai multi parinti a inceput sa incolteasca ideea „de ce n-as face si eu asta pentru copilul meu?”, stiut fiind faptul ca in sistemul educational romanesc inca mai sunt ramasite ale mentalitatii comuniste, in care accentul se pune mai mult pe acumularea de cunostinte si mai putin pe punerea lor in practica. Un sistem educational in care orginalitatea nu este mai deloc incurajata si in care copiii nu sunt apreciati in functie de abilitati, ci in functie de cat de multe informatii pot acumula.

Este legal sa faci scoala acasa in Romania?

Toate par bune si frumoase cu sistemul homeschooling, insa este legala „Scoala acasa” in Romania? Sa vedem ce zice Legea invatamantului:

ART. 16
(1) Invatamantul general obligatoriu este de 10 clase si cuprinde invatamantul primar si cel gimnazial. Invatamantul liceal devine obligatoriu pana cel mai tarziu in anul 2020.
(2) Obligatia de a frecventa invatamantul de 10 clase, la forma cu frecventa, inceteaza la varsta de 18 ani.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top