Stiri
Despre otrava din farfurie, sâmbătă, la “Asta-i România!”
Sambata seara de la ora 23:00, la “Asta-i Romania!”, telespectatorii vor putea urmari un material cutremurator, din care vor afla cum sunt preparate anumite alimente consumate frecvent de catre romani, produse care au ajuns cel putin o data pe masa fiecaruia dintre noi: mezelurile.
Otrava din farfurie
Este vorba despre banalul parizer, al carui continut numara mai multe substante chimice decat gramele de carne propriu-zisa, dovezi socante scoase la iveala de chimistii Asociatiei Pro Consumatori. Asa cum spun expertii, consecintele nocivitatii anumitor produse alimentare nu se vad imediat, ci in ani, dupa cum dovedesc statisticile care arata negru pe alb ca mezelurile favorizeaza aparitia cancerului, daca sunt consumate constant.
“Dintre toate preparatele realizate pe baza de carne, parizerul si crenvurstii sunt cele mai nocive, cele mai periculoase pentru consumatori. (…) In momentul in care gasesti 14 aditivi intr-un parizer, gasesti de fapt 14 substante chimice, despre care nici cercetatorii nu stiu cum interactioneaza intre ele, pentru ca nu s-au facut experimente pe oameni, in prealabil. Jumatate din produsele analizate (de chimistii APC – n.r.) contin caragenan, substanta despre care se stie ca este cancerigena.
Dar, pentru a crea aceasta compozitie specifica parizerului, de pasta bine legata, se folosesc agenti de ingrosare”, declara Costel Stanciu, presedintele APC (Asociatia Pro Consumatori, organizatie neguvernamentala care numara 27 de ani in domeniul apararii drepturilor si intereselor economice ale consumatorilor – n.r.)
Pe piata exista 52 de tipuri de parizer, cu tot atatia aditivi alimentari. Asta contin retetele marilor companii producatoare de mezeluri. Un alt ingredient cheie al parizerului, care se gaseste si in toate produsele procesate din carne, este carminul, un colorant extras in laborator dintr-un gandac exotic, numit coșenila.
“Se vede in rata de imbolnavire, incidenta mare a cancerului de colon vine din cauza mezelurilor, fiindca anumiti coloranti, cum ar fi si dioxidul de titan, au capacitatea de a penetra mucoasa stomacala si de a ajunge cu usurinta in sange, iar de aici in organe (…) Culoarea parizerului ar trebui sa fie roz pal. Orice alta culoare a acestui produs este data de carmin, un extract din gandaci”, marturiseste Costel Stanciu.
De ce se gasesc in continuare, pe piata, astfel de produse nocive, la ce substante trebuie sa fim atenti atunci cand alegem sa cumparam mezeluri si mai ales, de ce nimeni nu ii trage de maneca pe producatorii de mezeluri? Mai exista produse ce respecta o reteta consacrata a parizerului, fara aditivi, e-uri si coloranti?
Raspunsurile la toate aceste intrebari le puteti afla sambata, de la ora 23:00, intr-un material incredibil marca „Asta-i Romania!”.