Connect with us

Revistateo.ro

Credinta

Dezlegări în Postul Crăciunului. Când se consumă carne

Postul Craciunului incepe pe 15 noiembrie, prilej cu care trebuie amintite regulile care se cer respectate pana pe 24 decembrie si care sunt perioadele cu dezlegare la peste.

Dezlegari la peste in Postul Craciunului. Cele 40 de zile dinaintea Craciunului sunt marcate de o serie de reguli/ traditii stabilite de Biserica Ortodoxa Romana si respectate cu sfintentie de bunii crestini romani.

In seara de 14 noiembrie, de Lasata Secului, familiile trebuie sa petreaca impreuna la masa, iar resturile trebuie adunate intr-o fata de masa (de preferinta cea de la masa de cina) si scuturata a doua zi spre Rasarit.

In timpul scuturarii fetei de masa cu resturile de mancare se rosteste: „Pasarile cerului! Eu va dau voua hrana din masa mea, cu care sa fiti indestulate si de la holdele mele oprite!”. Acest ritual este facut cu scopul protejarii culturilor de cereale si legume in fata pasarilor pradatoare.

Pana la Craciun, crestin ortodocsii vor trece printr-o serie de sarbatori importante pentru tamaduirea sufletului. Pe 30 noiembrie, cei nascuti sub numele Andrei sau Andreea au motiv de sarbatoare: Sfantul Andrei, ocrotitorul crestinilor romani, ucenicul cel dintai al lui Ioan Botezatorul si apoi al lui Iisus Hristos, ofera protectie spirituala tuturor credinciosilor, rugaciunile catre acesta aducand liniste si pace in suflet.

Alte sarbatori importante de mentionat pana pe 24 decembrie sunt: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie), Sfanta Mare Mucenica Ecaterina si Sfantul Mare Mucenic Mercurie (25 noiembrie), Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica si Caldarusani (decembrie), Sfantul Cuvio Sava cel Sfintit (5 decembrie), Sfantul Nicolae (6 decembrie), Sfanta Mucenita Filofteia de la Curtea de Arges (7 decembrie) si Sfantul Mare Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei (12 decembrie).

DEZLEGARI LA PESTE IN POSTUL CRACIUNULUI:

– 21 noiembrie (Intrarea in Biserica a Maicii Domnului);
– 23 noiembrie;
– 24 noiembrie;
– 25 noiembrie (Sfanta Mare Mucenita Ecaterina si Sfantul Mare Mucenic Mercurie);
– 30 noiembrie (Sfantul Apostol Andrei);
– 1 decembrie;
– 3 decembrie (Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica si Caldarusani);
– 5 decembrie (Sfantul Cuvios Sava cel Sfintit);
– 6 decembrie (Sfantul Nicolae);
– 7 decembrie (Sfanta Mucenita Filofteia de la Curtea de Arges);
– 8 decembrie;
– 12 decembrie (Sfantul Ierarh Spiridon);
– 14 decembrie;
– 15 decembrie.

Traditii de respectat in Postul Craciunului:

1. Postul Craciunului nu este la fel de aspru ca cel al Pastilor, fiind un post al bucuriei, intrucat crestinii asteapta Nasterea Domnului. In tot postul se canta colinde, iar mancarurile de dulce sunt interzise.

2. Postul Craciunului este un prilej bun pentru a avea o viata sanatoasa si nu trebuie privit ca pe un post plin de interdictii si constrangeri. Potrivit traditiei, cei care tin post isi mantuiesc sufletul si se curata de pacate.

3. Crestinii se spovedesc in Postul Craciunului, acesta fiind unul dintre cele patru posturi in care se impartasesc in fata lui Dumnezeu.

4. Nu e voie sa injuram si nici sa vorbim de rau pe ceilalti, deoarece Dumnezeu se supara. Faptele bune facute in Postul Craciunului se vor intoarce asupra noastra la necaz.

Sursa foto: Shutterstock

Traditii si obiceiuri in Postul Craciunului

1. Dupa Lasata de Sec, oalele din casa trebuie asezate cu gura in jos pentru a alunga necazurile si foametea.

2. Fetele care nu si-au gasit alesul inimii trebuie sa stranga in fiecare zi cate o surcica, iar la finalul Postului, in Ajun de Craciun le vor fierbe si le vor aseza pe masa pentru ca seara, la aparitia umbrei ursitului sa aiba ce ospata.

3. Se spune ca daca vremea din Postul Craciunului va fi placuta, vom avea o primavara calduroasa. Daca vor fi ninsori si temperaturi extrem de scazute, iarna va fi una lunga si va ninge si in primavara.

4. Toate tacamurile trebuie spalate cu cenusa in prima zi de Post. Motivul pentru care aceasta traditie se respecta si azi in multe zone din tara este indepartarea oricarei urme de carne sau derivate ale acesteia.

5. In Postul Craciunului exista o serie de sarbatori importante. Pe 21 noiembrie, de pilda, are loc Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, cand se spune ca se deschide cerul, iar vitele vorbesc si cei neprihaniti le pot auzi. Daca ninge in aceasta zi, iarna va fi aspra, iar daca este vreme placuta, vom trece cu bine de ea.

6. Noaptea din 29 noiembrie se mai cheama si „Noaptea strigoilor”. In Ajunusul Sfantului Andrei, se ung ferestrele cu usturoi pentru a tine la distanta sufletele ce au de gand sa bantuie casele.

7. De ziua Sfantului Andrei se mananca mult usturoi. Nu se imprumuta lucruri din casa. Fetele pun o crenguta de mar in apa. Daca infloreste de Sfantul Vasile, anul 2017 va fi roditor.

8. O alta sarbatoare cunoscuta din Post este cea a Sfintei Varvara. In aceasta zi, minerii nu au voie sa lucreze, iar credinciosii nu au voie sa poarte lucruri negre. Mai mult, femeile nu cos, nu tes si nu mananca fasole, dovleac sau porumb copt pentru ca se vor face bube.

9. Daca de Sfantul Nicolae nu ninge, iarna va fi lunga si geroasa. Daca ninge, vremea va fi ceva mai blanda.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top