Sanatate
Dieta care te scapa de insomnie
Esti insomniac? Aici e cea mai buna dieta pentru… un somn bun! In plus, e posibil sa si slabesti daca o tii
Insomniile – de scurta sau de lunga durata – sunt una dintre cele mai mari problem ale omului modern. Ritmul vietii cotidiene, agitatia, grijile si, deloc in ultimul rand, alimentatia altereaza frecvent calitatea si durata somnului. Iar lipsa de odihna poate avea efecte devastatoare asupra organismului.
Un studio publicat recent de Journal of Clinical Sleep Medicine si citat de Huffington Post arata ca tot ceea ce mancam are un impact urias asupra calitatii somnului.
Studiul a fost facut pe 26 de persoane, 13 barbati si 13 femei; varstya medie a grupului este de 35 de ani. Fiecare dintre ei a petrecut cinci zile in “laboratorul de somn” in care se fectua studiul si fiecare a dormit o medie de sapte ore si jumatate pe noapte. In primele patru zile ale experimentului, participantii la studio au avut o alimentatie controlata, o dieta stabilita anume de catre oamenii de stiinta. In cea de a cincea zi a studiului, fiecare a mancat ce a vrut.
Concluzia este impresionanta: in zilele in care au avut mese controlate de nutritionist, cu o dieta bazata pe continut scazut de grasimi saturate si bogat in proteine, subiectii au adomit de doua ori mai repede decat in ziua in care au mancat ce au vrut.
“Este absolut suprinzator ca o singura zi de mancat “la liber” poate avea un impact atat de mare asupra calitatii somnului”, au declarant autorii studiului, cercetatori la Institutul de Nutritie al Universitatii Columbia.
In acea ultima noapte in care alimentatia nu le-a mai fost stabilita de de nutritionist, subiectii au avut parte de mai putin somn profund, “de reincarcare”, care reprezinta una dintre cele mai importante faze ale somnului.
Cand au mancat controlat, au adormit in 17 minute, iar cand au mancat ce au vrut, au adormit in 29 de minute.
Concluzia studiului este realtiv simpla: intre alimentatie si calitatea somnului exista o legatura extreme de stransa, iar acestea doua influenteaza hotarator calitatea vietii.
Lipsa somnului in general, dar si a somnului de calitate, odihnitor, poate avea efecte dintre cele mai grave. De exemplu, insomniile pot duce la incetinirea, uneori dramatica, a procesului cognitive. Fara somn, ajungem, sa ne pierdem atentia, concentrarea, ne e afectata starea de alterta, iar problem theoretic simple ni se par imposibil de rezolvat. Ba chiar ne devine extrem de greu sa invatam lucruri noi.
Tot lipsa somnului creste riscul aparitiei unor afectiuni cardiace, care pot ajunge pana la infarct, dar si a diabetului.
Si, deloc in ultimul rand, lipsa de somn sau somnul prost afecteaza si calitatea vietii sexuale.