Dieta si Sport
Dieta care trebuie adoptată de persoanele care fac excese de sărbători. Ce pune un nutriționist pe masa de Crăciun
Dieta care trebuie adoptată de persoanele care fac excese de sărbători. Ce pune un nutriționist pe masa de Crăciun. De sărbători, e bine să gustăm puțin din toate, fără să exagerăm, spun nutriționiștii.
Cei care nu s-au putut abține și au mâncat tot de pe mese, ar trebui să țină o cură de supe și legume, ca să-i permită organismului și siluetei să-și revină.
Dr. Constantin Târgoviște ne dă sfaturi și ne recomandă să fim cumpătați. Însă, ce mănâncă un medic nutriționist de sărbători?
„Salata de varza romaneasca, cu 2 legaturi de marar si o lamaie stoarsa.”, a declarat dr. Constantin Targoviste, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice.
Dar cei mai multi dintre noi nu se pot abtine de sarbatori.
“Apar probleme biliare, crize pancreatita, boli cronice ciroza hepatica, probleme digestive la oamenii care pana acum aveau regim ok. De asemenea, pacientii vin cu corpuri straine blocate in faringe. Din dorinta de a manca mult si cu pofta, alimentele nu sunt mestecate.”, spune medicul.
Iar cei care au deja probleme cu greutatea se pot trezi ca suferintele se acutizeaza, daca mananca prea mult.
“Piftia, sarmale, friptura grasa, micii, carnatii, tot ce este mai concentrat complica si predispozitia existenta deja. Persoanele obeze, in general, sunt predispuse. Epidemia de diabet si obezitate se agraveaza. E cancerul sec XXI.”, explică medicul.
De asemenea, medicii ii sfatuiesc pe parinti sa nu le dea copiilor mancaruri grele si mai ales in cantitati mari, altfel vor avea probleme digestive grave. Dupa sarbatori, organismul nostru are nevoie de o pauza si nu ar strica o cura de legume.
“In momentul in care metabolismul cheltuieste mai mult din 70% pentru digestie trebuie sa manacam putin: supa ciorba cu legume multe. Nu fructe. Fructele au fructoza, iar molecula din fructe e identica cu cea din zahar. Un pahar cu suc de fructe face ca organismul sa se comporte ca si cum am bea un pahar de bere.”, spune Dr. Mihaela Bilic, medic primar nutritie si diabet:.
Asadar, atentie ce și cât mancați, fiindca urmează o perioadă cu alte sărbători.
Articol pe aceeași temă: Combinatii de alimente INTERZISE de Craciun
Mesele de Craciun sunt foarte gustoase, insa, stiai ca anumite alimente combinate sunt periculoase pentru sanatatea ta?
Combinatii de alimente interzise de Craciun:
OUA UMPLUTE URMATE DE SUC ACIDULAT
Ouale sunt foarte bune deoarece contin nutrienti esentiali si sunt bogate in proteine. Ouale umplute trebuie consumate cu moderatie deoarece contin maioneza si mustar.
Amestecul gras in combinatie cu bauturile carbogazoase iti pun digestia in pericol, avertizeaza medicii. Cel mai indicat, in cazul in care iti plac ouale umplute, este sa bei apa dupa ce le consumi si nicio alta bautura.
BRANZA SI VIN
Daca pui un pahar de vin la masa de Craciun, pe langa branzeturi, stomacul tau va avea mari probleme. In primul rand, vinul impiedica digerarea corecta si completa a lactatelor. Cel mai probabil vei merge la baie din 5 in 5 minute, asa ca evita aceasta combinatie! Vinul este spumant ceea ce garanteaza un disconfort digestiv de care nu vrei sa auzi.
SARMALE URMATE DE COZONAC SAU INVERS
Aceste alimente consumate la o distanta mica de timp iti ingreuneaza digestia si pot provoca arsuri gastrice. Sarmalele sunt deja destul de grase, plus ca ele contin si ulei, iar nucile din cozonac au uleiuri esentiale. Niciun lichid pe care il consumi dupa aceea nu iti va pansa stomacul, asa ca fa o pauza de cel putin o ora intre sarmale si cozonac.
FRIPTURA + CARTOFI
Aceasta reteta o consumi frecvent si nu este o specialitate a mesei de Craciun. Cu alte cuvinte, este un pericol in orice perioada a anului ai consuma friptura si cartofi. Carnea prajita este foarte grasa, iar cartofii sunt extrem de periculosi in aceasta combinatie.