Connect with us

Revistateo.ro

dieta sarcina

Stiri

Dieta in sarcina: ce sa mananci pentru un bebelus sanatos

Daca esti insarcinata, vrei ce e mai bun pentru bebelusul tau. Asa ca incerci sa adopti o alimentatie cat mai sanatoasa, pentru ca el sa se nasca vioi si puternic. Vezi ce dieta de sarcina se potriveste!

Dieta sarcina: mananca echilibrat

Esti insarcinata, nu bolnava, deci dieta ta nu presupune restrictii, ci recomandari. Poti sa mananci sanatos si sa obtii toti nutrientii de care ai nevoie, cu putina atentie asupra planului tau alimentar.

Este important sa iei in calcul atat nevoile tale cat si a copilului tau, asa ca trebuie sa aduci celor doua organisme (acum esti raspunzatoare pentru doi) toti nutrientii necesari. Nu este greu deloc sa faci acest lucru!

CITESTE SI: De ce BARBATII ar trebui sa isi faca un… TEST DE SARCINA?

CITESTE SI: Era insarcinata cand a aflat ca are cancer. Continuarea te va lasa fara cuvinte

Mananca cat mai multe fructe si legume – proaspete, fierte, uscate sau sub forma de suc. Ai nevoie de 5 portii de fructe si legume pe zi. Mananca alimente bogate in amidon, precum pastele, painea, orezul si cartofii. De asemenea, in timpul sarcinii ai nevoie de proteine – carne de pui, peste, oua, fasole, linte, ciuperci. Ai nevoie si de lactate, in dieta de sarcina: bea lapte, mananca branza si iaurt, pentru calciu.

Trebuie sa mananci mai mult pe parcursul sarcinii? Contrar miturilor, tu nu mananci pentru doua persoane. In primele luni de sarcina ai nevoie de doar 200 de calorii in plus, iar doza va creste pe parcurs. Asculata-ti organismul caci iti va zice cel mai bine de cata mancare are nevoie.

Este foarte important sa mananci cand iti este foame, dar sa pastrezi o balanta a mancarii si sa consumi 5 mese pe zi. Daca ai o alimentatie echilibrata, cu spanac, conopida, telina, morcovi, mazare, carne de vita si de pui, varza si alte produse sanatoase, vei reusi sa aduci toti nutrientii necesari.

Spre sfarsitul sarcinii ar fi bine sa mananci mai multe fibre. Secretul pentru o dieta de sarcina sanatoasa este echilibrul.

Dieta sarcina: interdictii

Branza cu mucegai, pateuri si semipreparate, fructe de pare, rechin si peste spada sunt nerecomandate. Ficatul contine cantitati mari de retinol care e toxic pentru fat, asa ca mai bine il eviti.

Nu ai voie alcool, iar doza de cafea ar trebui sa fie limitata la 200 ml pe zi.

Dieta sarcina: ia vitamine

De regula, suplimentele pentru sarcina contin acid folic, fier si calciu. Acidul folic e cel mai important, caci reduce riscul ca fatul sa aiba deficiente ale sistemului nervos.

Suplimentele se iau la recomandarea medicului, care va adapta dozele in functie de stilul tau de viata. Este cu atat mai important sa discuti cu medicul daca:

– ai diabet
– ai preeclampsie
– ai anemie

Nu lua suplimente cu retinol (forma animala a vitaminei A), care e toxic pentru fat. Vitamina A pe baza de plante este cea recomandata. De asemenea, nu depasi doza recomandata de vitamine!

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top