Cosmetica
Dieta pentru piele uscată
Cea mai importantă parte din bariera protectoare a pielii sunt lipidele, inclusiv fosfolipidele, acizii grași, colesterolul și ceramidele. Apa se evaporă rapid printr-o barieră fără lipide, iar asta dă naștere deshidratării. Acizii grași polinesaturați sunt necesari pentru producția de lipide intracelulare din stratul superior al pielii. Acești au și un efect antiinflamator asupra pielii iritate. Cei mai importanți acizi grași sunt omega 3 și omega 6.
CITEȘTE ȘI: SEMNE CĂ NU IEI ANTICONCEPȚIONALELE POTRIVITE PENTRU TINE
Alimentele care conțin cantități suficiente de acizi grași omega 3 sunt peștele gras precum somonul, heringul, macroul și sardinele, ouăle, uleiul din semințe de in. În fiecare seară este recomandat să masezi ușor fața cu ulei de ciuboțica cucuclui deoarece hidratează în profunzime și blochează apa în piele. Dacă nu ești o mare fană a peștelui, este recomandat să iei suplimente de omega 3 și omega 6. Există numeroase formule în farmacii. Întreabă medicul sau farmacistul despre cea potrivită pentru tine.
Vitamina C este absolut necesară pentru pielea uscată. O poți obține din fructe și legume proaspete precum lămâi, grepfruit, portocale, broccoli, adrei gras, papaya, conopida, etc. Un supliment alimentar cu vitamine și minerale te poate ajuta foarte mult, mai ales acum, la trecerea dintre anotimpuri, când atât piele cât și întreg organismul au de suferit.
Cofeina contractă vasele de sânge, iar pe termen lung asta înseamnă un flux mai mic de sânge și o cantitate mai mică de nutrienți livrată către țesuturi. De aceea nu este recomandat să exagerezi în ceea ce privește consumul de cafea. Alcoolul și țigările nu sunt nici ele recomandate, deoarece deshidratează grav pielea. Dacă ai o dietă echilibrată, bogată în nutrienții de care organismul tău are nevoie, nu este necesar să mai iei alte suplimente alimentare. Este bine ca înainte de a consuma orice tip de supliment să consulți un medic sau cel puțin un farmacist.