Stil de viata
Diferenta dintre praf de copt si bicarbonat de sodiu
Agentii de afanare sunt foarte importanti atunci cand vine vorba de facut prajituri, deoarece acestia produc dioxid de carbon, care duce la cresterea preparatelor. In aceasta categorie intra praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Dar care este diferenta dintre cele doua?
Scopul agentilor de afanare este de a face produsele pufoase si moi. La caldura, acestea elibereaza dioxid de carbon, care ramane prins in aluat si formeaza unele goluri, care dau consistenta si textura specifice. Cei mai utilizati agenti de afanare din bucataria moderna sunt: bicarbonat de sodiu, praf de copt, drojdie de bere si bicarbonat de amoniu (amoniac).
Care este diferenta dintre praf de copt si bicarbonat de sodiu?
Praful de copt si bicarbonatul de sodiu se aseamana prin faptul ca ambele au ca element de baza bicarbonatul de sodiu alimentar. In ceea ce priveste bicarbonatul de sodiu, el se foloseste, de obicei, in aluaturi in care se activeaza in prezenta unui alt acid aflat pe lista de ingrediente (zer de iaurt, branza dulce, smantana, zeama de lamaie). Praful de copt, pe de alta parte, are in componenta, pe langa bicarbonat de sodiu alimentar, o sare acida care il activeaza in timpul coacerii.
Diferenta dintre praf de copt si bicarbonat de sodiu
Pe scurt, principala diferenta intre cele doua este ca bicarbonatul de sodiu are nevoie de un acid ca sa se activeze, iar praful de copt are si acidul care il activeaza. Totodata, bicarbonatul de sodiu nu expira, teoretic, iar praful de copt isi pierde, in timp, capacitatea de a se activa din cauza umezelii.
CITESTE SI: Tine bicarbonat de sodiu pe par timp de 3 minute. Efectul este INCREDIBIL!
CITESTE SI: Beneficiile uimitoare ale bicarbonatului de sodiu pentru frumusete
Daca vrei sa testezi calitatea celor doua poti face urmatoarele lucruri:
Amesteca o lingurita de praf de copt cu putina apa fierbinte. Daca acesta este bun, reactia va aparea imediat si la suprafata vei vedea multe bule.
Daca vrei sa vezi cat de bun este bicarbonatul de sodiu, pune peste o lingurita de bicarbonat 3 sau 4 picaturi de otet sau suc de lamaie. Ar trebui sa se formeze imediat spuma si bule de aer, in cazul in care bicarbonatul este bun.