Connect with us

Revistateo.ro

Sanatate

Doctorul Bogdan Goga, despre ce este contraindicat persoanelor cu varice

Fizioterapeutul Bogdan Goga a vorbit despre contraindicațiile în tratarea varicelor cât și despre pericolul la care ne expunem când stăm picior peste picior la birou.

„Atunci când stăm un timp îndelungat la birou, fără să ne mișcăm prea mult, pompa musculară nu mai este activată şi astfel se va crea o insuficiență venolimfatică.

Pentru a înţelege mai bine acest mecanism, trebuie să vă explic faptul că arterele au în structura lor o musculatură care joacă rolul unei micropompe, în sensul că pulsează sângele arterial către țesuturi.

Spre deosebire de acestea, venele nu au acest tip de musculatură, motiv pentru care circulaţia sângelui prin ele depinde de energia cinetică restantă şi de contracțiile muşchilor care strivesc venele şi au rolul unei pompe.

CITESTE SI: Doctorul Oz recomanda sa iei zilnic aceste suplimente alimentare, daca ai peste 40 de ani

Cum pot varicele sa te ucida! Simptomele ignorate

Este lesne de înțeles că atunci când aceste contracții musculare sunt diminuate sau lipsesc. De asta, poziția membrelor inferioare este contra gravitației, circulația venolimfatică nu va mai avea loc la aceeași parametri.

De asemenea, poziția picior peste picior, la birou, este nocivă, deoarece membrul care va sta deasupra, sprijinit de celălalt picior, va suferi o comprimare majoră la nivelul zonei din spatele genunchiului, zonă foarte importantă, datorită pachetului venolimfatic situat la nivelul său”, a declarat doctorul Goga pentru revista Taifasuri.

Acesta a mai spus și care sunt factorii care duc la umflarea picioarelor: „Desigur, foarte mulți factori conlucrează și determină umflarea picioarelor, iar la persoanele care au o circulație mai lentă, acești factori nu fac decât să agraveze afecțiunea.

Unul dintre factorii favorizanți îl reprezintă purtarea unor încălțări sau a unor dresuri care sunt foarte strânse pe picior, în special sub genunchi.

Această zonă, numită submaleolară, este foarte importantă, deoarece la nivelul său se găsesc unele stații ganglionare, care, dacă sunt comprimate, produc o stază, ce va determina umflarea picioarelor la persoanele cu o circulație deja îngreunată. O influență foarte mare o are și lenjeria intimă purtată.

Dacă aceasta este foarte strânsă în aria inghinală, poate com- prima ganglionii aflați în această zonă. Materialul genetic este iarăși foarte important.

Dacă în familie au existat persoane cu această afecţiune, este foarte probabil ca și rudele apropiate să experimenteze astfel de probleme”.

Tratamentul corect pentru combaterea varicelor

„Drenajul limfatic este recomandat pentru a îmbunătăți circulația limfatică și poate fi realizat atât manual, cât și mecanic, cu ajutorul unui aparat.

Drenajul limfatic presupune un set de manevre prin care fizioterapeutul urmărește, prin percepția sa tactilă, să dreneze limfa.

Sensul drenării este de la zona inghinală către gleznă, pentru a-i face loc limfei, în calea sa, către ganglionii limfatici, care au rolul unor stații de epurare.

Foarte important este ca drenajul limfatic să nu fie confundat cu masajul, fiind două lucruri complet distincte.

În timp ce drenajul limfatic este recomandat în cazul edemelor şi urmăreşte abordarea sistemului limfatic, masajul urmăreşte abordarea musculaturii.

Mai mult decât atât, în cazul varicelor, masajul este total contraindicat”, a mai declarat fizioterapeutul pentru Taifasuri.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top