Connect with us

Revistateo.ro

Sanatate

Doctorul care salvează viețile româncelor cu cancer la sân lansează câteva avertismente

Doctorul Alexandru Blidaru oferă câteva sfaturi prețioase femeilor care au cancer la sân sau riscă să se expună acestei maladii tot mai prezente la noi.

De ce trebuie femeile să meargă la psiholog după ce sunt depistate cu cancer la sân?

„Psihologul nu e moft nici pentru omul obişnuit al zilelor noastre având în vedere nivelul de stres la care suntem expuşi fiecare dintre noi în activităţile zilnice.

Psihologul e necesar cu atât mai mult când te loveşte un diagnostic de cancer care schimbă viaţa ta şi a familiei tale într-un mod îngrozitor, care îţi schimbă toată rutina vieţii şi care te pune în situaţia de a sta mult în spital şi de a interacţiona cu tot felul de doctori, de a face tot felul de investigaţii, de a ajunge mai uşor sau mai greu la un tratament”, a declarat medicul pentru csid.ro.

Cancerul la sân și problema estetică

„Sânul e un organ simbol al feminităţii şi aspectul lui e foarte important din toate punctele de vedere – psihologic, sexual, afectiv. Acum câţiva zeci de ani, un cancer mamar însemna mastectomie.

Acum însă, dacă boala este suficient de devreme diagnosticată, sânul poate fi păstrat şi, în plus, dacă boala nu este foarte avansată, nu trebuie extirpaţi toţi ganglionii. Se poate face biopsia ganglionului santinelă, care limitează edemul braţului şi edemul sânului.

De multe ori, mastectomia este însă necesară. Ea poate fi evitată dacă se face chimioterapie pre-operator şi se reduce astfel dimensiunea tumorii.

Atunci când devine necesară mastectomia, există soluţii pentru a limita disconfortul estetic – putem face reconstrucţia sânului în timpul operaţiei de extirpare a tumorii sau după operaţie prin diferite metode, dar de cele mai multe ori există soluţii pentru reconstrucţie.

CITESTE SI: Consumul de varza rosie previne cancerul la san

Cum combate raceala Monica Tatoiu cu REMEDII NATURISTE. Femeia de afaceri a vorbit deschis si despre MENOPAUZA

Medicii atenționează: Cancerul colorectal este, de multe ori, confundat cu hemoroizii

Combinarea chirurgiei oncologice cu cea estetică, aşa-numita chirurgie onco-plastică, permite două lucruri: fie conservarea sânului şi ameliorarea esteticii sânilor care ajung să arate mai bine chiar decât înainte de intervenţia chirurgicală pentru cancer, fie reconstrucţie şi operaţie la celălalt sân pentru simetrizare”, a mai spus medicul pentru același site.

Avertisment în legătură cu depistarea corectă a cancerului la sân

„În cancer şi nu numai în cancer, oricât ar fi de desuet, e foarte importantă echipa şi mă refer la medicul specialist în imagistică medicală, chirurg sau ginecolog, psiholog, medic anatomo-patolog, oncolog medical, radioterapeut, medic de familie. Calitatea tratamentului depinde de calitatea tuturor membrilor echipei.

Degeaba eşti un medic radiolog foarte bun dacă descoperi o leziune de câţiva milimetri şi spui că e suspectă şi pacienta ajunge la un chirurg care nu o vede sau nu o operează. Degeaba eşti un chirurg sau un ginecolog foarte bun, dacă după aceea pacienta nu face tratamentul necesar sau întârzie foarte mult să facă tratamentul.

Degeaba totul decurge foarte bine în timpul şi după intervenţie dacă medicul de familie nu preia pacienta, nu o urmăreşte să facă analizele şi investigaţiile periodice (în general o dată la 3/6 luni)”, a adăugat medicul pentru csid.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top