Connect with us

Revistateo.ro

A doua duminica dupa Paste

Stil de viata

A doua duminica dupa Paste

A doua duminica dupa Paste este dedicata Sfantului Apostol Toma, cel care nu a crezut in Invierea Domnului Iisus Hristos. Dupa ziua Invierii Iisus se arata pentru prima data apostolilor sai pe cand acestia stateau incuiati in casa lor de frica romanilor. Cu mare bucurie in suflete il primesc din nou pe cel ce le este Mantuitor. Toma insa lipsea, iar ceilalti ucenici i-au povestit despre aparitia lui Iisus, insa el nu a crezut pentru ca nu vazuse cu ochii lui. Pentru aceasta mare necredinta Toma va fi cunoscut din acel moment inainte drept Toma necredinciosul. Opt zile mai tarziu Mantuitorul Hristos i se arata lui Toma si il mustra pentru necredinta sa. Acesta ramane mut de uimire, regreta amarnic ca s-a indoit de Fiul Omului si singurele cuvinte pe care le mai poate spune sunt „Domnul meu si Dumnezeu meu.”

Toma se rusineaza de necredinta sa si ne demonstreaza tuturor cat de important este sa crezi in Dumnezeu fara sa ai dovezi, caci exact asa spune si Hristos „Ai vazut si ai crezut. Fericiti cei care n-au vazut si au crezut.” Este momentul ideal sa reflectam asupra tuturor lucrurilor sfinte pe care nu le putem percepe in aceasta lumea cu simturile si mintea noastra omeneasca, dar care exista si ne ghideaza viata zi de zi.

Exista numeroase traditii care se respecta in duminica a doua de dupa Paste, in toate zonele tarii noastre. Aceasta zi este inchinata si sufletelor celor trecuti in nefiinta. In unele zone ale tarii femeile fac pomeni si le dau pe o apa curgatoare, pentru ca sufletele celor morti sa fie eliberate de pacatele grele pe care ei le-au facut in timpul vietii. Cu o zi inainte se vopsesc oua si se fac colaci, care se aseaza in cosulete facute din ramuri de salcie si se duc la biserica. Dupa Uternia de duminica aceste cosuri se sfintesc si se dau pe apa, in speranta ca cei plecati de langa noi isi vor gasi linistea. Dupa Sfanta Liturghie preotii trec pe la morminte, le sfintesc si se roaga impreuna cu crestinii pentru cei aflati in lumea de dincolo.

CITESTE SI: SEMNIFICATIA CUVINTELOR ROSTITE DE IISUS PE CRUCE

CITESTE SI: TRADITII SI OBICEIURI IN SAPTAMANA LUMINATA

In trecut se considera ca toti cei blanzi si pasnici (cunosctui in popor sub numele de blajini) se afla intr-o lume indepartata si toate ofrandele trimise pe o apa curgatoare vor ajunge in acel loc in final, pentru ca si ei sa se bucure impreuna cu noi de Invierea Domnului. In acest mod blajinii erau anuntati de sosirea Pastelui. Femeile arunca pe apa si coji de oua vopsite in speranta ca vestea va ajunge mai repede in lumea lor. Astfel in lunea de dupa aceasta duminica era sarbatorit Pastele Bajilor, o sarbatoare populara care nu are conotatii religioase, dar care este vechi de secole. Acest obicei se mai tine in multe zone din Romania, insa in special in Banat.

In Brasov in a doua duminica dupa Paste are loc ultima zi din Serbarile Junilor, serbari care se tin intotdeauna in Saptamana Luminata. In aceasta zi junii imbracati in costume traditionale cu ciucuri si cocarde tricolore in piept strabat strazile centrului vechi al Brasovului, spre deliciul privitorilor. Este o adevarata parada la care toata lumea priveste cu mult drag si ep care toti o asteapta. Dupa aceasta plimbare toti se indreapta catre Pietrele lui Solomon si si petrec cu mic cu mare la o serbare campeneasca cum rar se mai vede.

Sursa foto: doxologia.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top