Connect with us

Revistateo.ro

Ingrijirea dintilor

Dr. Rafael Zeed ne da sfaturi pentru dinti sanatosi

Rafael ZeedRafael Zeed:Vizita la stomatolog este recomandata o data la 6 luni pentru un control general. De asemenea pe langa acel control general este recomandat un detartraj urmat de un periaj pentru indepartarea tartrului, care poate afecta dintii si maselele.
Vizita la stomatolog,este recomandata o data la 6 luni, in care se include o consultatie generala intregii cavitati bucale, plus un detartraj si periaj.

Reporter: Care este diferenta intre un periaj dentar profesionist si cel facut acasa?

Rafael Zeed: Indiferent cat de bine va spalati pe dinti acasa,exista anumite bacterii care se dezvolta in cavitatea bucala(inclusiv pe suprafata dentara),care,nu pot fi indepartate prin periajul manual la domiciliu.Ele se pot indeparta in cabinetul dentar de catre medicul specialist.

Aceste bacterii in timp, dezvolta afectiuni gingivale profunde (gingivita,placa bacteriana,tartru,parodontita marginala) in urma carora starea de sanatate generala este afectata(mai ales afectiuni cardiace) Pentru a putea impiedica evolutia unei boli gingivale,medicul dentist recomanda efectuarea unui periaj profesional odata la 3 luni.

Acest periaj se realizeaza cu ajutorul unei piese montata la scaunul de specialitate(unit dentar),o periuta circulara (cu un diametru mic ce contine filamente din plastic dure)si o pasta profesionala abraziva(cu diferite arome)care poate contine sau nu flor-depinde de scopul periajului. Piesa produce miscari circulare,iar medicul aplica periuta pe toate suprafetele dentare cu o forta moderata,pentru a putea indeparta toata placa bacteriana existenta. Procedeul este 100% nedureros,iar senzatia pacientului dupa periaj este descrisa:”dinti noi,perfect curati,respiratie proaspata!!!”. In general pentru a realiza o igienizare completa este indicat ca periajul sa fie asociat si cu o sedinta de Air Flow(vedeti descrierea in articolul urmator).

Reporter: Ce sfaturi le puteti da domnule doctor cititorilor nostri pentru o igiena dentara corecta si pentru dinti sanatosi?

Rafael Zeed: Se foloseste ata dentara cel putin o data pe zi si se spala dintii dimneata si inainte de culcare. Aceste lucruri inlatura depunerile ce pot determina distrugerea dintilor, gingiilor si a oaselor cavitatii bucale; folosirea unei paste de dinti ce contine fluor si previne aparitia cariilor. Se mai pot utiliza: apa de gura ce contine fluor sau pasta de dinti ce inlatura tartrul; se evita alimentele cu cantitate crescuta de zahar. Zaharul favorizeaza formarea tartrului; se evita tutunul pentru ca acesta produce afectiuni ale gingiilor si poate produce cancer al cavitatii bucale.

Expunerea pasiva la tutun (respirarea aerului cu fum de tigara) poate de asemenea determina boli ale gingiilor; se practica curatirea limbii, cu un instrument special pentru acest lucru sau cu o periuta de dinti moale. Se curata din spate in fata. Curatirea limbii este deosebit de importanta la persoanele care fumeaza sau la cei cu un relief al limbii mai accentuat (santuri multe si adanci ce brazdeaza limba); vizite regulate la medicul dentist, in functie de aparitia problemelor sau de cat de frecventa este necesara curatirea cavitatii bucale.

Aveti intrebari pentru domnul Doctor Rafael Zeed? Adresati-le in sectiunea comentarii.

Pagini: 1 2

3 Comments

3 Comments

  1. corina

    2014-06-22T17:13:27+03:00 at 2014-06-22T17:13:27+03:00

    Este periculos sa se faca tratamentul albirea dintilor? Este recomandat? Sau este adevarat ca distruge smaltul dintilor. Multumesc!

  2. rafael

    2014-06-23T01:26:48+03:00 at 2014-06-23T01:26:48+03:00

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Ingrijirea dintilor

To Top