Sanatate
Dușmanul ascuns din coaja pepenului galben! Îl mai consumi?
Pepenele galben este unul dintre cele mai iubite fructe în sezonul cald. Parfumat și plin de vitamine, acesta este folosit pentru a prepara înghețate, dulceață, dar și pentru a fi consumat ca atare. Însă, medicii atrag atenția că pepenele galben ascunde un secret pe care puțini oameni îl cunosc.
„Acidul folic, vitamina A, vitamina C, carotenoizii şi potasiul sunt doar câţiva dintre nutrientii-cheie care transformă pepenele galben într-un fruct benefic organismului din toate punctele de vedere”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.
Cu toate acestea, trebuie să fim foarte atenţi înainte de a-l tăia, dacă nu vrem să ne îmbolnăvim. Medicii ne recomandă să ţinem cont de câteva sfaturi, atunci când cumpărăm pepene galben.
Citește și: De ce n-ar trebui sa mănânci pepenele care are crăpături înăuntru
„Pentru a evite neplăcerile, trebuie să ne uităm, în primul rând, la suprafaţa pepenelui când îl cumpărăm: să fie lipsita de pete, zone moi, zgârieturi, lovituri şi alte indicii ca ar fi fost transportat în mod necorespunzător. Acasă trebuie păstrat în zone răcoroase şi bine ventilate, iar dacă tăiaţi fructul, păstraţi feliile la frigider, în mod obligatoriu!”, a mai spus medicul.
Citește și: Motivul incredibil pentru care este bine să pui coajă de pepene verde în salată
Pe lângă faptul că are cea mai mare cantitate de vitamina A, pepenele galben o mulțime de alte proprietăți. 100 de grame de pepene galben asigură 112% din doza zilnică recomandată de vitamina A. Această vitamină este necesară pentru producerea rodopsinei – pigmentul responsabil de vederea crepusculară și nocturnă. De asemenea, sprijină sănătatea pielii, a unghiilor și a dinților.
De asemenea, este bogat pentru piele și pentru ochi pentru că are un conținut bogat de betacaroten, cu un efect antioxidant puternic.
Nu trebuie să uităm nici de faptul că pepenele galben este bogat în vitamina C. Această vitamină ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. De asemenea, previne și unele tipuri de cancer și ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire.
O altă caracteristică importantă este faptul că scade tensiunea arterială. O jumătate de pepene galben conţine în jur de 20% din necesarul zilnic de potasiu.
Ultima proprietate a acestui fruct atât de iubit este faptul că este tonic pentru organism. Datorită conţinutului bogat de Vitamina K, pepenele galben este un tonic excelent, contribuind la transmiterea impulsurilor nervoase de la creier spre muşchi, potrivit adevarul.ro.