Stil de viata
Educaţie copii: Cum să gestionezi crizele emoţionale ale copiilor mici
Iată sfaturi ale specialistilor care vă vor fi de folos în a educa copiii pentru rezolvarea celei mai des întâlnite provocări de părinte şi probleme de comportament ale celor mici: crizele emoţionale.
Mai rari părinţii care să nu se fi confruntat cu un asemenea episod: tăvălit pe jos, dat din picioare, lovituri de pumni, ţipete. Ele denotă faptul că cel mic se află pe un teren emoţional teribil de instabil.
Citeste si: Atentie! Copiii sunt printre cei mai afectati de canicula. Cum sa-i protejati in zilele foarte calduroase
Specialiştii spun că 60-80% dintre copiii de 1-3 ani au astfel de crize emoţionale cel puţin o dată pe săptămână. Iar 20% dintre copiii de aceeaşi vârstă le experimentează zilnic. În unele cazuri, acest comportament se poate prelungi până la 4 ani. După această vârstă majoritatea crizelor ar trebui să se oprească sau măcar să se rărească substanţial.
De ce se întâmplă? Majoritatea crizelor emoţionale are ca substrat o frustrare, însă vocabularul lor nu le permite să articuleze ce-i deranjează. Mai mult, ei nu au încă dezvoltată capacitatea de a controla fiecare impuls emoţional. Practic, copiilor le este imposibil să nu-şi arate frustările care, în cazul lor, se manifestă fizic. De ce să fie frustrat copilul meu?, te poţi întreba pe bună dreptate. Este firesc.