Sanatate
Efectele nocive ale fumatului asupra rinichilor
Fumatul dăunează sănătății. Nu este un secret lucrul acesta. Chiar și rinichii pot fi grav afectați de acest obicei nociv. Asta pentru că fumatul poate provoca, printre altele, insuficiența renală cronică. Iată care sunt efectele nocive ale fumatului asupra rinichilor.
Efectele nocive ale fumatului asupra rinichilor
Insuficiența renală cronică este o afecțiune ce poate fi provocată de fumat. Când apare, rinichii nu mai funcționează așa cum trebuie. Rinichii filtrează fluidele din sânge. De asemenea, filtreză toxinele care mai apoi sunt eliminate prin intermediul urinei. Când apare insuficiența renală cronică și când afecțiunea avansează, atunci în corp se vor acumula foarte multe toxine. De asemenea, se acumulează electroliți și fluide.
Tratamentul este folosit pentru a împiedica avansarea bolii. De asemenea, trebuie să se cunoască faptul că boala ajunsă în stadiul final înseamnă că rinichii nu vor mai funcționa. În astfel de cazuri este nevoie de dializă sau chiar de transplant renal. Altfel, afecțiunea poate fi fatală.
Insuficiența renală cronică poate să apară din cauza fumatului. De asemenea, poate să se instaleze din cauza inflamațiilor apărute la nivelul rinichilor, din cauza infecțiilor renale frecvente.
Afecțiunea se declanșează și din cauza rinichilor polichistici, dar și din cauza obstrucției prelungite a tractului urinar, problemă care apare din cauza pietrelor la rinichi, din cauza cancerului, ori din cauza prostatei mărite. Diabetul, hipertensiunea, obezitatea, vârsta înaintată, dar și istoricul familial sunt factori de risc în cazul apariției acestei afecțiuni.
Printre cele mai întâlnite simptome ale insuficienței renalce cronice se numără următoarele: greața, oboseala, pierderea apetitului, tulburările de somn. De asemenea, apare slăbiciunea fizică. În plus, cei cu astfel de probleme observă că au contracții musculare involuntare. De asemenea, li se umflă tălpile și gleznele. Durerile din zona toracică, precum și dificultățile de respirație sunt alte simptome care se întâlnesc frecvent în cazul insuficienței renale cronice.
CITEȘTE ȘI: Semne ca ai rinichii bolnavi
Rinichii au un rol extrem de important in buna functionare a organismului. Atunci cand acestia sunt afectati de stilul de viata nesanatos, apar o serie de simptome.
Printre semnele ca rinichii nu functioneaza cum trebuie se numara si dezvoltarea eczemelor si a punctelor rosii pe piele.
Semne ca ai rinichii bolnavi
1. Afectiunile renale se caracterizeaza prin dificultatea filtrarii si eliminarii excesului de lichide. Din aceasta cauza apar umflaturi la nivelul fetei, la nivelul bratelor sau al picioarelor.
2. Printre simptomele unor rinichi cu probleme se numara si eruptiile cutanate. Atunci cand toxinele nu pot fi eliminate din corp ele se acumuleaza in sange, iar acest lucru se poate vedea prin simpla observare a aspectului pielii.
3. Tulburarile urinare sunt printre primele semne ale proastei functionari a rinichilor. Este ingrijorator daca:
- – urina este insotita de sange sau are o culoare maronie;
- – urina are un aspect spumos;
- – urinarea nu poate fi controlata, iar episoadele din timpul noptii impiedica somnul.
4. Problemele de concentrare si senzatia permanenta de oboseala sunt alte semnale ale functionarii cu dificultate a rinichilor. Oboseala apare atunci cand nivelul de oxigen din sange scade din cauza toxinelor care ataca acest lichid.
5. Alimentele capata o savoare de metal, indiferent de compozitia acestora. Acest lucru se produce din cauza excesului de toxine din organism.
6. Durerile accentuate in zona pelviana pana la durerea puternica in zona lombara sunt semne ca e nevoie de o vizita la medic.
Rolul rinichilor in organism
Principala intrebuintare a rinichilor este depurarea sangelui de substante toxice. Principala cale de a elimina substantele toxice din organism este reprezentata de aparatul uro-excretor. De asemenea, rinichiul formeaza doua tipuri de urina: primara si finala.
Pe langa functia de depurare a sangelui, rinichiul secreta si hormoni. Datorita secretiei si eliberarii unor substante, organul poate fi considerat glanda endocrina.