Stiri
EMINESCU și mâna furată an de an. SOLUȚIA AUTORITĂȚILOR
S-a întâmplat an de an, iar autoritățile au găsit soluția în calea hoților: acoperirea mâinii-lipsă a muzei lui Eminescu cu o jerbă de flori, cu o zi înainte de ziua autorului Luceafărului. Astăzi se împlinesc 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, iar statuia poetului național din Parcul Central din Galați este plină de flori.
Replica mâinii muzei lui Eminescu este ținută într-un depozit de către primărie deja de ceva timp și asta pentru că autoritățile nu au fost în stare să găsească hoțul care a furat mâna de pe statuia poetului național. Autoritățile au peticit însă replica mâinii cu o jerbă de flori, întrucât este vizibilă nepotrivirea replicii cu restul statuii.
Purtătorul de cuvânt al primăriei din Galați, Emanuela Turcu, a declarat pentru Mediafax, că replica mâinii muzei va fi luată jos astăzi, imediat după manifestările organizate de ziua poetului, și va fi dusă în debara, așa cum se întâmplă de ceva vreme. Mâna poetului a fost furată fix acum doi ani și din acel moment autoritățile ornamentează statuia cu o copie, doar în preajma unui eveniment organizat în cinstea poetului (ziua de naștere, ziua morții etc).
Statuia lui Mihai Eminescu a fost supravegheată ieri în decursul întregii zile de doi polițiști locali. Astăzi au avut loc depuneri de coroane și flori la statuia lui Eminescu, iar în Parcul Central autoritățile și figurile culturale ale Galațiului au ținut mai multe discursuri.
Statuia lui Eminescu din Galați este cea mai veche statuie din România: este o statuie din marmură în care poetul apare alături de o femeie nud, cea care este în mod simbolic muza sa. Statuia a fost realizată de sculptorul Frederic Storck și a fost dezvelită pentru prima dată pe 16 octombrie 1911. La inaugurarea acestei statui (prima din România) au participat personalități culturale importante: Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Ion Minulescu și mulți alții.