Connect with us

Revistateo.ro

Inedit

Eroul uitat al zilei de 1 Decembrie. Povestea lui Vasile Niculescu si a „Zborului Unirii”

Marea Unire, visul de secole al romanilor, s-a indeplinit pe 1 Decembrie 1918. Unul dintre momentele hotaratoare pentru acest eveniment a fost “Zborul Unirii”, efectuat de pilotul Vasile Niculescu.

Vasile Niculescu s-a nascut pe 21 noiembrie 1891 la Falticeni. Si-a dorit inca de mic sa devina aviator, asa ca in 1915 s-a inrolat in armata si s-a inscris la cursurile scolii de pilotaj din Baneasa, unde a obtinut brevetul de pilot.

Pe 10 iulie 1916 este avansat la gradul de plutonier si trimis in Corpul de Aviatie, iar in luna octombrie a acelui an devine sublocotenent. In timpul Razboiului care a dus la Marea Unire, s-a remarcat prin mai multe lupte aeriene contra inamicilor.

Cel mai important zbor din cariera lui Vasile Niculescu s-a petrecut pe 23 noiembrie 1918. In dimineata acelei zile, el impreuna cu capitanul Victor Precup au decolat de la Bacau cu un avion Farman 40. Aveau o misiune importanta: aducerea mesajului de Unire al moldovenilor de pe ambele maluri ale Prutului, decisiv in infaptuirea Romaniei Mari. Dupa un zbor obositor la altitudinea de 2.600 metri, la o temperatura de minus 40 de grade Celsius, cei doi piloti au aterizat pe Campia Libertatii din Blaj.

Citeste mai mult pe Fresh24

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top