Inedit
Evenimente din 19 februarie
în 19 februarie 1876 s-a născut Constantin Brâncuși, în localitatea Hobița din județul Gorj. El este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX și se consideră că este cel care a reușită să elibereze sculptura de toate elementele secundare care o sufocau. Astfel el a subliniat realitatea în esenșa operelor sale și le-a oferit acestora un profund substrat spiritual.
În anul 1905 Constantin Brâncuși este admis la Școala Națională Superioară de Arte Frumoase, din Paris. În acele vremuri el lucra ca paracliser și cântăreț în Biserica Sfinții Arhangheli Mihai și Gavril , dar și în atelierul meșterului Antonin Mercie. În 1909 celebrul sculptor revine în țară și își expune aici câteva dintre lucrările sale, iar în 1924 organizează o primă expoziție în America, la New York. În 1938 finalizează ansamblul artistic din Tg. Jiu care include Masa Tăcerii, Scaunele, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului. Brâncuși a decedat la 16 martie 1957 în Paris, după ce statul român i-a refuzat în repetate rânduri întoarcerea în țară. O mare parte din operele sale se află la Muzeul național de Artă Modernă din Paris.
Tot în această zi s-au născut Marin Sorescu (1936), poet, dramaturg și eseist român, astonomul polonez Nicolaus Copernicus (1473) și fondatorul școlii muzicale spaniole Felipe Pedrell (1841). La 19 februarie 1878 s-a încheiat Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano, care stipula recunoaşterea independenţei României, alături de cea a Serbiei şi Muntenegrului.
În calendarul creștin ortodox îi pomenim pe Sfinții Apostoli Ahrip, Filimon și Apfia, care au trăit pe vremea împăratului Neron și au fost ucenici ai apostolului Pavel. „Astfel întâmplându-se serbarea zeiţei Artemida în Colose, care este o cetate a Frigiei, şi aceşti apostoli făcând doxologie în bisericã, au venit asupra lor slujitorii idolilor; ceilalţi credincioşi au fugit, iar apostolii au rămas şi au fost prinşi şi duşi la ighemonul Androclis. Acela numaidecât a început să-l bată pe Arfip, şi nevrând să jertfească idolului ce se numea Min, a fost îngropat până la brâu, şi aşa l-au ucis cu pietre. Iar sfinţii Filimon şi Apfia chinuiţi fiind cu multe feluri de chinuri, s-au săvârşit şi ei muceniceşte.”, specifică calendar-ortodox.ro