Ingrijirea dintilor
Face bine la creier, dar distruge dinții. O consumi zi de zi!
Este indispensabilă în multe situații. Împrospătează respirația, iar unii medici spun că face bine la creier. Banala gumă de mestecat este periculoasă pentru dinți.
Guma de mestecat cu hidroxitoluen butilat distruge dinții
Unii spun că guma de mestecat este benefică pentru dinți, alții susțin că aceasta pun în pericol sănătatea orală în general.
Multe din gumele de mestecat conțin xilitol, o substanță cu proprietăți antibacteriene care reduce respirația urât mirositoare și cariile. Sute de studii au confirmat că guma de mestecat are un rol important în menținerea sănătății orale reducând acumularea bacteriilor în gură.
Se mai zice că mestecarea gumei îmbunătățește funcționarea creierului. Guma este recomandată mai ales celor care studiază pentru că îi destresează. Mai mult, mestecatul gumei îmbunătățelte fluxul sanguin către creier, ceea ce menține o stare de alertă a memoriei.
Cu toate acestea, există și aspecte negative când vorbim despre guma de mestecat. Unele gume conțin indulcitori artificiali sau zahăr în exces, inamicii numărul pentru dinți. Există un ingredient controversat pe nume hidroxitoluen butilat care e utilizat pe post de conservant în bomboane și gume de mestecat.
Acesta este responsabil de o serie de probleme de sănătate: duce la apariția cariilor, dă dureri de cap și poate provoca inclusiv cancerul, dacă este ingerat în cantități foarte mari.
Este recomandat să alegi gumele de mestecat care conțin xylitol sau ștevie pentru că acestea ajută igiena orală.
Articol pe aceeasi tema: Incredibil! Ce se întâmplă dacă înghiţi o gumă de mestecat
Tuturor ni s-a întâmplat să înghiţim din greşeală o gumă de mestecat, dar te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu acesta după ce ajunge în stomacul tău?
Unele studii au arătat că dacă înghiţi din greşeală o gumă de mestecat, aceasta se poate lipi de stomacul tău şi poate dura chiar şi 7 ani până când aceasta să dispară definitiv din corp.
O gumă de mestecat este făcută din cauciuc natural, îndulcitori, coloranţi şi arome, care pot creea dependenţă. Cauciucul, după cum ştim cu toţii, nu este tocmai uşor de digerat, acesta fiind un amestec de elastomeri, răşini, grăsimi şi ceară, printre altele.
Stomacul nu poate digera o gumă de mestecat la fel de uşor cum procedeaza cu alte alimente, mâncare sau dulciuri . Şi totusi, sistemul digestiv are şi altă metodă prin care prelucrează lucrurile pe care le mâncăm şi, dacă nu suferim de vreo afecţiune a stomacului, este chiar foarte eficient.
Cu toţii ştim că nu tot ce înghiţim e foarte comestibil, dar un stomac sănătos nu face niciodată depozite. Stomacul se contractează şi se relaxeaza constant, iar aceste mişcări împing bolul alimentar, digerat sau nu, până ajunge în intestine şi este apoi este eliminat. Guma de mestecat nu face nici ea exceptie, asta dacă nu se lipeşte de intestine, în una sau două zile de la înghiţire, ajunge să fie eliminată în mod natural.
Trebuie menţionat, totuşi că sistemul nu funcţionează atât de bine, indiferent de condiţii. Dacă înghiţi mai multe gume de mestecat într-o perioadă scurtă de timp, sistemul digestiv se poate bloca, dar astfel de cazuri sunt destul de rare.