Sanatate
Factorii determinanți ai bolilor cardiace. Numărul deceselor în România, din cauza acestor boli, este îngrijorător
Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de mortalitate în rândul românilor. În ultimii ani s-a înregistrat o creștere a incidenței acestora.
Care sunt factorii de risc incriminați în apariția bolilor cardiovasculare și cum putem apariția și acutizarea lor?
În România, aproape 40% din persoanele care ajung la medic pentru diverse investigații sunt diagnosticate cu boli cardiovasculare. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică și insuficiența cardiacă, boală cu risc de mortalitate mai mare decât cancerul.
Apariția bolilor cardiovasculare este determinată de anumiți factori, deloc de neglijat fiind cei genetici.
Medicul specialist cardiolog, Bello Alecsander, explică pe larg.
„Persoanele care au în familie membri cu boli cardiovasculare au risc mai mare să facă ei, la rândul lor, aceste boli. La această predispoziție genetică se adaugă factorii de risc, cum ar fi dislipidemia: adică grăsimile mari în sânge, colesterolul mare în sânge. Trebuie să menționăm fumatul ca un factor de risc. Fumatul determină apariția bolilor cardiovasculare, în special a infarctului miocardic. De aceea este foarte importantă renunțarea la fumat.”, a explicat medicul Bello Alecsander.
Prevenția joacă un rol important
„În primul rând trebuie să facem prevenție la pacienții care nu au suferit niciodată de boli cardiovasculare. La acesști pacienți trebuie să corectăm factorii de risc, în așa fel încât pe termen lung să nu sufere boli cardiovasculare.”, spune medicul.
CITEȘTE ȘI: Cancerul ovarian, ucigașul tăcut. Rata de supraviețuire în cazul cancerului ovarian este cea mai scăzută
Bolile cardiovasculare sunt simptomatice. Cel mai frecvent simptom este durerea în piept.
„Nu orice durere în piept este de origine cardiacă. De aceea pacientul trebuie să se prezinte la medic ca el să stabilească dacă durerile sunt cauzate de inimă.”, precizează doctorul.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în țara noastră rata mortalității cauzată de bolile cardiovasculare este de 61% din totalul deceselor, comparativ cu 31% la nivelul Uniunii Europene.