Connect with us

Revistateo.ro

Familiile cu copii sunt de doua ori mai expuse la gripa! Afla de ce e important sa-ti vaccinezi copilul impotriva gripei

Stiri

Familiile cu copii sunt de doua ori mai expuse la gripa! Afla de ce e important sa-ti vaccinezi copilul impotriva gripei

Familiile cu copii sunt de doua ori mai expuse la gripa! Afla de ce e important sa-ti vaccinezi copilul impotriva gripei.

www.stopgripa.ro

In fiecare an, copiii de toate varstele reprezinta o grupa cu risc ridicat in fata virusului gripal, acestia fiind considerati vectorii cheie ai comunitatii in timpul unei epidemii de gripa. De ce ? Pentru ca virusul gripal este usor raspindit pe cale aeriana in randul copiilor din colectivitati, iar acasa copiii pot infecta parintii si bunicii care sunt extrem de vulnerabili. Conform statisticilor, familiile cu copii sunt de doua ori mai expuse la infectia gripala.

De cele mai multe ori, copiii din gradinite si scoli primare raspandesc virusul in familie si in comunitate fiind considerati transmitatori eficienti ai virusurilor gripale. De regula, copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 9 ani manifesta cele mai ridicate rate de infectie si imbolnavire cu virus gripal.

Gripa nu este o simpla raceala, iar la nivel global, conform studiilor de specialitate, copiii cu varsta sub 2 ani au o rata mai mare de spitalizare si de complicatii asociate gripei, comparativ cu orice alta grupa de varsta. Nu doar copiii sanatosi cu varste intre 5 si 9 trebuie protejati de gripa, ci mai ales cei cu afectiuni cardio-vasculare severe, copiii cu boli respiratorii severe (fibroza chistica, astm, displazii pulmonare), copiii cu afectiuni hematologice, copiii cu insuficienta renala, copiii cu boli metabolice (ex. diabet), copiii sub terapie cu aspirina (risc de Sindrom Reye, daca fac gripa), copiii cu imunodeficiente (HIV).

Vaccinarea antigripală este considerată de catre specialisti singura metodă de prevenţie activă. Ce înseamnă activă? Cu toţii realizăm o prevenţie la nivel bazal prin alimentaţie, îmbrăcăminte, evitarea contactului cu persoane infectate, însă, pentru a preveni efectiv boala, trebuie ca organismul să se apere împotriva bolii, iar acest lucru este posibil doar prin vaccinare antigripală.

Metode clasice de prevenţie impotriva gripei apar în zona de susţinere a imunităţii organismului şi a rezistenţei acestuia prin: alimentaţie corespunzătoare, îmbrăcăminte adecvată şi evitarea expunerii copiilor în medii supraaglomerate (magazine, spectacole, etc.). În cazul unei epidemii de gripă, copiii trebuie feriţi pe cât posibil de aglomeraţie şi contactul cu persoanele bolnave. În cazul îmbolnăvirii de gripă, pentru a preveni pe cât posibil transmiterea ei, se recomandă ca persoanele infectate să îşi acopere gura şi nasul cu un şerveţel atunci când tuşesc sau strănută şi să se spele des pe mâini.

Vaccinarea antigripala se recomanda a fi efectuata in lunile septembrie si octombrie (inaintea aparitiei epidemiei de gripa), dar se poate realiza pe toata durata sezonului gripal (octombrie-februarie), pentru cei care nu s-au vaccinat la inceputul toamnei. Imunitatea dureaza cel mult 1 an, iar organismul are nevoie de cel puţin 2 saptamani de la vaccinare pentru a se instala protectia si a produce anticorpi impotriva virusului.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top