Naturiste
Foaie verde, maghiran… Să îl tot ai în bucătărie! Iată de ce!
Maghiranul este foarte cunoscut mai ales în muzica populară oltenească, celebra „Foaie verde, maghiran” fiind deja un laitmotiv în cultura oltenească, și nu e de mirare! Știu oltenii ce știu! Maghiranul este extrem de benefic pentru sănătatea ta!
Maghiranul este bogat în vitamina K, vitamina E, fier, calciu, mangan, acizi fenolici, flavonoizi și uleiuri esențiale. Datorită acestor compuși, maghiranul devine un aliment antispasmodic, antifungic, vasodilatator, calmant și sedativ.
CITEȘTE ȘI: DICȚIONARUL VINDECĂTOR AL PLANTELOR
Planta are miros de citrice combinat cu pinul. Este cunoscută pentru combaterea oboselii și a stresului. Vechii egipteni foloseau maghiranul la îmbălsămare datorită aromei sale inconfundabile. Maghiranul este cunoscut pentru că vindecă sistemul nervos, având proprietăți tranchilizante și anxiolitice. Totodată, maghiranul combate durerile de cap persistente.
Dacă folosești maghiranul sub formă de infuzie, rezultatul va fi unul calmant, având comportament de somnifer. Este indicat consumul de maghiran și pentru problemele stomacale, iar gargara cu maghiran combate afecțiunile mucoasei bucale. Cel care vine să amelioreze durerile de cap este sucul din frunze de maghiran.
Ceaiul de maghiran poate fi achiziționat și de la Plafar, și se folosește o infuzie de o linguriță la o cană de apă. Pentru efectele miraculoase ale acestei plante sacre a oltenilor, bea 2-3 căni pe zi. Ceaiul de maghiran nu este deloc scump, îl găsești în farmacii și magazine naturiste la un preț care variază între 2 și 4 lei.
Cura cu ceai de maghiran este recomandată și în cazul în care te confrunți cu probleme stomacale precum balonarea, diareea, flatulența etc. De asemenea, este recomandat în terapiile pentru nevroză cardiază, bronșită sau tusea spastică.