Connect with us

Revistateo.ro

A fost adoptat Statutul Elevului, pentru prima oara in Romania

Stiri

A fost adoptat Statutul Elevului, pentru prima oara in Romania

Statutul Elevului a fost adoptat pentru prima oara in istoria Romaniei. Daca pana acum, conform Legii Educatiei, elevii aveau mai multe obligatii decat drepturi, incepand cu noul an scolar acestia vor avea drepturi sporite.

Documentul adoptat de actualul guvern, de Ministerul Educatiei, prevede in ce conditii pot fi penalizati elevii, ce au voie sa le faca profesorii si ce le este interzis scolarilor.

Cele mai interesante lucruri prevazute de Statutul Elevului

1. Elevii pot fi penalizati daca nu sunt disciplinati, au un comportament vulgar ori nepotrivit statutului lor prin scaderea notei la purtare. Pedeapsa se da atat pentru problemele create pe teritoriul scolii, in clasa ori pe holurile institutiei de invatamant cat si in taberele scolare.

2. Elevii nu mai pot fi facuti de rusine in fata clasei, intrucat pot fi afectati psihologic. De asemenea, nu pot fi dati afara de la cursuri.

3. Elevii nu pot fi penalizati in grup. Fiecare va raspunde individual. Statutul nu vorbeste, insa, despre chiulul in grup, deci nu se stie ce se intampla daca toata clasa absenteaza de la ore.

Incepe scoala: cum alegem incaltamintea pentru copii in noul an scolar

Structura anului scolar 2016-2017. Noutati pentru elevi

4. Elevii nu mai pot fi exmatriculati din prima, asa cum se intampla pana acum. Acestia nu pot fi dati afara din scoala pana in clasa a XI-a. Pasii pana la exmatriculare sunt urmatorii: observatie individuala facuta de profesor, director sau diriginte, urmata de o mustrare scrisa (avertisment). Daca exista o a treia abatere dupa cele doua forma de avertisment, verbala si scrisa, acestia pot fi exmatriculati.

5. Elevii vor avea acces la telefon in timpul orelor de curs doar cu acordul profesorului, lucru care s-a intamplat si pana acum.

6. Cu privire la zilele de nastere tinute in clasa, elevii nu pot aduce materiale cu efecte pirotehnice. Acestia isi pot tine ziua doar in pauza, fara mare zarva.

7. Ultima noutate: Elevii nu pot parasi incinta scolii in timpul orelor, chiar si daca nu au in curtea scolii un magazin alimentar.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top